Seksualno vaspitanje na PG način

Junaci komada “Instant” Đorđa Milosavljevića pojaviće se na velikom platnu u novom filmu crnogorskog reditelja Nikole Vukčevića, čiji je prvi deo snimanja nedavno završen u Podgorici.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

19:27

Default images

Film “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” počeo je da se snima tokom januara i za sada je završena prva faza snimanja. Prema saopštenju producentske kuće “Galileo production” događaji iz filma smešteni su u Podgoricu, tokom jedne zime devedesetih i jednog leta deset godina kasnije. Shodno tome, drugi deo snimanja filma biće nastavljen početkom leta.

Radnja prati šesnaestogodišnjeg Stanka koji je svedok brutalnog ubistva svoga oca. Nekoliko godina kasnije, Stanko planira osvetu, ali ga u tome sprečava majka. Ne želeći da joj sin počini zločin, ona ga prijavljuje policiji, pa Stanko odlazi iz zemlje.

Bilo je potrebno petneast godina da se vrati u Podgoricu i dovede do kraja svoj plan. Međutim, istog dana kada se Stanko sprema da po prvi put ubije čoveka, njegov šesnaestogodišnji brat sprema se da po prvi put vodi ljubav. Njihovi putevi na neobičan način će se ukrstiti, a njihov bratski odnos biće preispitan.

Film je nastao na osnovu Milosavljevićevog komada “Instant” koji je prvo zaživeo na beogradskim pozorišnim daskama pod imenom “Instant seksualno vaspitanje”. Nešto kasnije novu izvedbu, za Gradsko pozorište u Podgorici, postavio je upravo Vukčević.



“Kada je pogledao premijeru u Podgorici Đorđe je bio toliko oduševljen da mi je odmah rekao da imam slobodna sva prava da snimim i film ako želim”, kazao je reditelj za B92. “Meni to nije ni padalo na pamet jer sam razmišljao o drugim projektima. Ali je vremenom ta ideja postajala sve realnija i ako sve protekne po planu, početkom ljeta počećemo sa snimanjem drugog dijela filma.”

Vukčević je dodao da filmska priča prolagođena titogradskom odnosno podgoričkom mentalitetu i slengu, kao i da radnja filma prevazilazi okvire Milosavljevićevog teksta. Tako će publika u filmu moći da vidi šta se dešava i sa likovima kojima u originalnoj predstavi nije posvećeno više pažnje.

Reditelj je na scenariju sarađivao sa Milicom Piletić, dobitnicom nagrada za dramsko stvaralaštvo “Borislav Mihajlović Mihiz”.

U “zimskom delu” filma igraju Momčilo Otašević, Ana Sofrenović, Emir Hadžihafisbegović, Branka Stanić, Nebojša Glogovac i drugi. Za sada se zna da će se tokom leta na snimanje vratiti glumice Sofrenović i Stanić, kao i njhov kolega Hadžihafisbegović, dok će ostatak “letnje ekipe” biti naknadno saopšten.

Glavna muzička tema filma je pesma “Ne brini”, hit beogradske grupe “U škripcu”, koju je autor i klavijaturista Zoran Vulović-Vule napisao za album “U škripcu” (1987). To je jedini album u diskografiji benda na kome peva Podgoričanin Aleksandar Tabaš.

Snimanje je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, a u realizaciji učestvuje i slovenačka filmska kompanija “Arkadena”.

Ovo je drugi igrani film Nikole Vukčevića čiji je prvenac “Pogled s Ajefelovog tornja” premijerno prikazan 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: