Kultura

Subota, 13.05.2017.

10:59

Skulpture iz Rok Gardena u Jagodini

U okviru kulturne manifestacije Muzeja Srbije "Deset dana od 10 do 10" u konzervatorskoj radionici Muzeju naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, počela je reparacija i priprema skulptura umetnika iz Indije Neka Čanda za Zbirku u ovom muzeju.

Izvor: Tanjug

Skulpture iz Rok Gardena u Jagodini
Foto: Gettyimages

Skulpture se pripremaju i za izložbu, koja će biti upriličena u septembru, pod nazivom "Stenoviti vrt Neka Čanda", a autor izložbe je direktorka MNMU Nina Krstić.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ambasada Indije u Srbiji i na njoj će, prvi put u Srbiji, biti prkazane ove skulpture.

"U procesu restauracije dela Nek Čanda, a u cilju zaštite kulturnih dobara od međunarodnog značaja, učestvuju umetnik Života Milanović i specijalni gosti uz prisustovo kustosa konzervatora - restauratora MNMU Ivana Đelića", rekla je Tanjugu, kustos Marica Vračević.

Ceo projekat, od restauracije do izložbe, se realizije u saradnji MNMU i Fondacije Neka Čanda iz Londona i Ambasade Indije. Reč je o 20 najznačajnijih skulptura umetnika iz Indije (1924-2015) iz njegovog čuvenog vrta skulptura Rock Garden iz Čandigarha, u kome se čuva oko 2.000 skulptura, koje je u vidu donacije dobio MNMU, objasnila je Vračević.

One su u Jagodinu, stigle krajem prošle godine iz Venecije sa Bijenala arhitekture. Na projektu predstavljanja skulptura u Srbiji, uz Krstić i Vračević, rade i kustosi Nina Ljubimirović i Ivana Jovanović, profesor Slobodan Štetić, predstvanici Ambasade Indije u Srbiji Anui Saini, Lusijen Peri i Džon Maizeles.

"Skulpture su od čvrstog materijala: beton, lomljene keramičke pločice, kombinovana tehnika...", izjavila je Tanjugu Krstić. Ona je istakla da će MNMU "dostojno i na pravi način reprezentovati" skulpture Čanda i najavila monografiju od tekstova najznačajnijih istoričara umetnosti, muzeologa i drugih stručnjaka koji su pisali o Čandu i njegovim delima.

"Rock Garden" u Čandigarhu je ambijentalna celina od površine nekoliko stotina kvadratnih metara u kome je Čand npravio neki svoj imaginarni svet, a koji je postao turističko čudo u koje dolazi veliki broj turista iz celog sveta, potestila je Krstić.

MNMU u Jagodini je osnovan 1960. godine, počeo je kao Galerija samoukih likovnih umetnika, danas ima medjunarodnu zbirku od preko 3.500 umetničkih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: