U Kinoteci otvoren Legat Ružice Sokić

U Jugoslovenskoj kinoteci danas je svečano otvoren Legat Ružice Sokić, sa fotografijama iz brojnih uloga, nagradama, plakatima i knjigama te omiljene i cenjene glumice koja je preminula u decembru 2013. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte i:

Preminula Ružica Sokić

Ružica Sokić: Duh i dar koji se pamte

V.d. direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, u prisustvu brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca Ružice Sokić, među kojima je bio i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, otvorio je legat ističući da je posao, ali i ponos ove institucije da čuva kulturno nasleđe.

Kinoteka već ima više legata, počev od poklona Ljubiše Samardžića i drugih filmskih umetnika i poslenika, a u toku su pregovori za legate Milene Dravić, Bate Živojinovića...

"Cenimo što su nam poverili ono što je njima bilo dragoceno, da to čuvamo i da to predstavimo sledećim generacijama", rekao je Zelenović.

Za najnoviji legat zahvalio je Miroslavu Lukiću, suprugu Ružice Sokić i Fondaciji koja nosi njeno ime.

"Ružica je bila osobena glumica, imala je svojevrsni stil komike, igrala je male ljude, sa margine, saosećala je sa svojim likovima, a publika je to prepoznavala i volela", istakao je Zelenović.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije Ružica Sokić, glumica Vesna Stanković podsetila je da je Fondacija osnovana na inicijativu Lukića pre godinu i po dana sa ciljem da čuva uspomenu na slavnu glumcu, ali i da podrži mlade talente.

Cilj Fondacije je i da razvija osnovna načela ljudske solidarnosti, humanosti i plemenitosti, podstiče i nagrađuje stvaralaštvo darovitih umetnika i studenata pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti.

"Ružica je bila izvanredna osoba i to ne sme da se zaboravi. Fondacija je preuzela odgovornost da se njeno stvaralaštvo, koje je trajalo duže od pola veka, ne zapostavi", rekla je ona.

Povodom dana rođenja Ružice Sokić, u decembru, biće prvi put dodeljena nagrada njene Fondacije, najavila je Stankovićeva i zahvalila prijateljima i donatorima koji na različite načine pomažu rad Fondacije.

Među njima je izdavačka kuća Laguna koja je, u saradnji sa Fondacijom, upravo objavila knjigu Ružice Sokić "Moja gluma", sa podnaslovom "Tragom izgovorene reči glumice".

Knjigu su priredili teatrolozi Zoran T. Jovanović i Vesna Krčmar kao izbor iz njenih mnogih iskaza i zapisa.

Ružica Sokić je ostvarila čak 450 uloga i dala 250 intervjua, koji su se često pretvarali u sesije u kojima je vodila dijalog sa sobom, preispitivala se, sagovorniku i sebi odgonetala faze svog života.

Iz tog obilja materijala nastala je ta slojevita priča sazdana od promišljanja o glumi, poetici filma i pozorišta, ali i o događajima u bivšoj zemlji, karakterima i postupcima kolega, atmosferi na festivalima i iza scene...

"Govorila je iskreno, kritički, ali i emotivno i sa strašću - svakim redom ove knjige pokazujući kako se glumom nije bavila nego ju je živela", navodi se na koricama knjige "Moja gluma".

Ostalo

Poljska odbila da izruči Polanskog SAD

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Ostalo petak 30.10. 14:36 Komentara: 27

Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915

U organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, u Valjevu, u petak, 30. oktobra 2015. godine, u 16.30 časova, započeće program obeležavanja sto godina od Valjevske bolnice „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“.

Ostalo petak 30.10. 11:19 Komentara: 0

Otvorena Živa biblioteka: "Ne ceni knjigu po koricama"

Živa biblioteka, čiji je cilj promocija ravnopravnosti i tolerancije, otvorena je danas u okviru Sajma obrazovanja ''Zvonce'' na Sajmu knjiga, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ove godine broj pritužbi, pristiglih instituciji na čijem je čelu, dupliran u odnosu na 2014. godinu.

Ostalo četvrtak 29.10. 14:23 Komentara: 1

Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Ostalo sreda 28.10. 12:20 Komentara: 1
strana 1 od 44 idi na stranu