Aprilski susreti u SKC-u od 1. do 4. aprila

Studentski kulturni centar u Beogradu vas poziva da budete gosti Aprilskih susreta, festivala proširenih medija, koji se i ove godine tradicionalno održava početkom aprila.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

12:55

Default images

Aprilski susreti, posle prekida od dve i po decenije ponovo su ustanovljeni 2002. godine kao tradicionalna glavna godišnja manifestacija SKC-a, koja se organizuje početkom aprila. Iako u velikoj meri modifikovan, ovaj festival pokrenut je sa ciljem da se obnovi tradicija i ponovo uspostavi duh originalnih Aprilskih susreta koji su osnovani 1972. godine povodom 4. aprila, Dana studenata Beograda i dana Studentskog kulturnog centra.

Prvu seriju AS-a (koja se održavala od 1972 do 1977. godine pod punim nazivom Aprilski susret - festival proširenih medija) karakterisao je aktivan interdisciplinarni umetnički program, koncipirani u aktuelnom duhu onog vremena - sa ciljem prevazilaženja klasičnih granica među umetnostima. Aprilski susreti su bili toliko uspešni u postizanju tih ciljeva tako da je festival ubrzo dokinuo smisao svog postojanja i bio napušten u korist drugačijih programskih praksi.

Međutim, koncept višednevnih multidisciplinarnih događanja koja okupljaju u isto vreme i na jednom mestu veliki broj, pre svega mladih, umetnika i stvaraoca različitih profila, ostao je delotvoran i dalje. To se potvrđuje novom serijom AS-a čiji broj je, u nešto izmenjenom obimu i obliku, sa manje zahteva i ograničenja.
Radmila Lizdek - Bicalj
APRILSKI SUSRETI - O T V A R A N J E
UTORAK, 1. APRIL
19.00 Ispred svečanog ulaza Nela Antonović & Teatar Mimart, SKULPTURE svečano otvaranje
Pokretne skulpture ispred Studentskog kulturnog centra... Tela koja govore svedoci su susretanja savremenih umetnika. Linijska postavka kao „svečana traka“ od performerskih tela, modifikuje se kroz prostor i vreme do konačnog „prolaza od telesnih figura“, kroz koji će proči publika da bi ušla na svečani ulaz u zgradu Studentskog kulturnog centra.

19.00 Galerija Cirkus: Ovde u ovom prostoru, održavali su se Aprilski susreti, stari i novi, izložba printova:

19.10 Galerija: Delići života, Mišković Branko, izložba skulptura
Autobiografsku izložbu „Delići života“ čine skulpture sastavljene od delova različitih materijala zatečenih u okruženju umetnikovog radnog prostora. Koristeći metal, terakotu, papir, drvo, autor koristi prirodu materijala, njihovih dimenzija i naziva samih dela da bi proizveo određene asocijacije. Početna kao i krajnja tačka doživljaja ove izložbe jesu emocije kako autora dela, tako i ljudi oko njega i skulpture kao medija za njihov prenos. Osećajući da mu se ideja o životu polako urušava i transformiše usled turbulentnog perioda, pokušava da definiše svoje emocije i razmišljanja kroz skulpture. Koncentrišući se samo na svoju emociju i trenutak u kome se nalazi, autor je počinjao skulpture bez prethodnog dugog promišljanja. Nošen tim osećajem koji se menjao kao što su se i prilike u životu menjale, menjali su se i materijali, teme, razmišljanje i način na koji im se prilazi. Svaka od skulptura proživljavala je autorov život, neke bukvalno, a neke sasvim neprimetno. Zbog života koji je svaka od njih imala, njihove priče neizbežan su i vrlo bitan deo ove izložbe. Ispričana svaka na svoj način, pokušava da približi ono što je utkano u svaku od njih i pruži novi doživljaj te emocije pretočene u neki materijal, oblik, položaj tela...

Branko Mišković (Beograd,1980 ) 2006. diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Vladimira Komada. Svoje stvaralaštvo bazira na figuraciji većih formata koristeći uglavnom prirodne materijale. Glavni motiv u njegovim skulpturama jesu životne priče koje priča koristeći ljudsku figuru i mimiku. Učestvovao je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Srećna galerija: “Moje R’N’R nebo” Anamarija Vartebedijan, izložba i video

Izložba „Moje r'n'r nebo“ predstavlja likovna rešenja za oblikovanje knjige rok poezije od ideje do realizacije. Ovom postavkom biće prikazan kompletan materijal u više likovnih disciplina: kroz crteže u kombinovanoj tehnici, male crteže, ilustracije, fotografije, video animaciju i samu knjigu – bibliofilsko izdanje kao objekat.

„Rokenrol je stav, ideal, žeđ za slobodom i boljim svetom. Rokenrol stremi ka prepoznavanju, povezivanju, komunikaciji. To je muzika koja prelazi granice, osvaja prostore duha i svesti. Rokenrol je ritam srca, ritam života. Rokenrol je u jednom trenutku u potpunosti postao i ritam mog života. Radeći nekoliko godina kao koncertni rok fotograf bila sam foto-dokumentarista i svedok mnogih društveno značajnih događaja (...)

Želeći da kroz svoju prizmu likovnog stvaraoca sačuvam te rok momente i nesvakidašnju energiju kojom sam bila okružena, predstavljam svoj omaž rokenrol sceni sa naših ex-ju prostora i podsećanje na ljude bez čijeg postojanja mi danas ne bismo bili kakvi jesmo. Svoji, drugačiji, uporni, pravični i nezaustavljivi.

Ilustracija za rok poeziju kojom se trenutno bavim jeste novi kompleksniji izraz koji u sebi sublimiše likovne medije kojima se godinama bavim (crtež, fotografiju, slikarstvo, grafički dizajn) i sva moja stremljenja (...)

Knjiga prati formu harmonike, rasklapa se, ne zaustavlja se, širi se kao zvuk. U knjizi su ilustrovane pesme: „Nebo“ Električnog orgazma, „Sunce u noći“ grupe Fit, „San“ od Starfakersa, ,,Ima nas“ od Goblina, „Nafta“ od grupe Let 3, „Mir no Alternativ“ od Kud Idijota, „Bluz Gnjus“ od Buldožera i „Mislim dakle postojim“ grupe S.U.S.

Video animacija ilustracija jeste još jedan deo ovog projekta koji dočarava taj svet i čini da ilustracije ožive“. (izvod iz teksta autorke)

Anamarija Vartabedijan rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. magistrirala je na slikarskom odseku – smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Od 1998. član je ULUPUDS-a, u dizajn sekciji. Od 2001. član je ULUS-a u slikarskoj sekciji. Grafičkim dizajnom bavi se od 1994. god. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a za 2012/14. godinu.

Priredila je dvadeset i šest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta izlagala je sa porodicom Vartabedijan u muzejima, galerijama centrima za kulturu širom Srbije, Crne Gore, i Kulturnom centru „Farinera“ u Barseloni, Španija. Grupno izlaže od 1994. na preko sedamdeset izložbi. Predavač je na predmetima grafički dizajn 1 i 2 na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika.

Bavi se rok fotografijom od 2004. godine. Urednik je fotografije u nedeljnom rok i art veb magazinu – www.davidsubrock.com

Slike Anamarije Vartabedijan nalaze se u kolekcijama muzeja i kulturnih centara u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Španiji, kao i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i širom sveta: Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Kanadi, SAD, Francuskoj, Španiji, Norveškoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH

Stepenište prema Happy centru: APRILSKI SUSRETI plakati, izložba printova

Happy centar: Reč u prostoru, izložba

Happy centar: Umetnički koncept “Rad”, digitalno crtanje i slikanje, autor: Marija Šavija

Umetnički koncept pod nazivom „Rad“ zasnovan je doslovno na procesu crtanja na telefonu, ajpedu. U programu za crtanje i beleženje, služeći se elektronskim alatom ona nanosi različita linijska obojenja iz kojih uobličava nefigurativne forme. Ovom umetničkom akcijom ukazuje se na mogućnost kreativne autentičnosti svakog rada, odnosno da autentičnost nije sama po sebi umetnost ali bez nje nužno i nema umetničkog dela. Umetnik koji danas nema vremena za štafelaj, četku, platno koristi se brzim sredstvima u radu. Ovaj projekat je i ilustracija, a i za teoriju proširenih medija, znatno produbljivanje promovisane konvencije prepoznavanja odnosa umetnika prema nekonvencionalnom pojmu slike kao umetničkog dela. To je i odredilo pravac sloboda individualnih poetika po kojima sve do danas skoro svaki umetnik stvara i nameće sopstvene konvencije o statusu umetničkog dela.

U organizaciji ostvarenja umetničkog dela, procesualno, sve više ulazi u važenje estetičko a materijalitet ostvarenog dela postaje značenjem dostignuti poezis njegovog smisla. (autor)

Marija Šavija rođena je 1975.godine u Beogradu. Završila je srednju Dizajnersku školu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Čedomira Vasića. Magistrirala Višemedijske umetnosti na Rektoratu umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a u statusu slobodnog umetnika. Predaje privatne časove crtanja i slikanja za osnovce u školi „Svetozar Miletić“ u Zemunu, i za srednjoškolce u prostorijama Doma omladine u Beogradu. Izlaže od 1996. godine na grupnim i samostalnim izložbama.

Foaje ispred male sale: Izložba studenata Fakulteta Primenjene umetnosti „Reciklaža je u modi “Skulpture

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu učestvovali su na konkursu za najlepšu skulpturu od limenki koji je u okviru društveno odgovorne akcije „Reciklirajte i vi“, organizovala Apatinska pivara. Kroz umetničke radionice i urađene skulpture od otpadne ambalaže student su pokazali kako je za umetnost potrebno malo mašte i dosta volje, kao i koliko je važno podići svest o razvoju ekologije i očuvanju planete Zemlje. Na konkursu je učestvovalo 27 studenata sa svih smerova Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

„Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti ovim projektom imaju priliku da se na najbolji način predstave široj publici u demistifikaciji umetnosti. Reciklaža kao problem postala je potrebna i u moralnom smislu veoma važna. Upravo zbog toga videli smo veliko interesovanje i motivaciju studenata da stvaraju sa skromnim sredstvima i da u veoma kratkom roku daju vrlo kvalitetna rešenja. Podrška ovakvim projektima ima i te kako smisao u afirmaciji mladih umetnika i popularizaciji kulture kroz alternativne, ali i savremene pristupe stvaranja umetničkih dela”, izjavio je Marko Lađušić, prodekan i profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu i član stručnog žirija.

Mala sala: U LIČNOM SPRAVOSPISU DŽONA LENONA , izložba studenata Fakulteta primenjene umetnosti i dizajna sa odseka primenjena grafika

Aprilski susreti biće obeleženi izložbom studenata Fakulteta primenjene umetnosti i dizajna sa odseka primenjena grafika. Izložba će biti propraćena muzikom Bitlsa.

Izložba ilustrovanih plakata na nadrealističke tekstove pisane u slengu iz knjige Džona Lenona „In His Own Write“ (1964). Na plakatima je korišćen sjajan prevod Dragane Trandafilović iz knjige „U LIČNOM SPRAVOSPISU“ koju je 1982. izdala „Gradina“ iz Niša.

Od ukupno 48 ilustrovanih plakata najveći deo uradili su studenti 3. i 4. godine sa odseka primenjena grafika Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu (predmeti ilustracija kod prof. Rastka Ćirića i plakat kod prof. Zdravka Mićanovića), a nekoliko su radovi njihovih profesora Rastka Ćirića i Jugoslava Vlahovića. Prvih 16 plakata nastalo je 2006, a ostali 2012. i 2013.

Prva izložba održana je decembra 2006. u galeriji „District“ (današnja galerija „Žad“ Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu) u organizaciji prof. Marka Lađušića. Posle izložbi u galeriji „Vodolija“ na Fakultetu primenjenih umetnosti, marta 2013. plakati su bili predstavljeni u „Art Caffeu“ Sava centra u okviru Guitar Art festivala i obeležavanja izlaska prve ploče Bitlsa (1963).

Novi prostor: Video radovi Mladen Blaževića: Migracije i Radmile Lizdek: Bičalj

Izbor video radova studenata na doktorskim akademskim studijama likovne umetnosti na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Trajkovića.

Mladen Blažević: Migracije, video rad

„Rad se bavi problemom migracija stanovništva. Problem je aktuelan u Crnoj Gori kao i u zemljama regiona ili je globalni problem. Tiče se konstantnog raseljavanja stanovništva iz manjih gradova, sredina, ka centrima. Primer - stanovništvo severnog regiona Crne Gore

konstantno migrira, prema centru - Podgorici. Isto važi za migracije stanovništva Srbije prema Beogradu, Novom Sadu... Možemo navesti i primjer Detroita, doskorašnjeg industrijskog centra čiji se broj stanovnika umanjio tri puta u kratkom vremenskom roku. Zanimljivo je uporediti razloge migracije stanovništva na različitim stranama sveta. Koje su sličnosti i razlike? I da li su u suštini iste? Zašto stanovništvo migrira? Koji su razlozi migracije? Koje su posledice migracija? Da li stanovništvo privremeno napušta region? Da li stanovništvo definitivno napušta region i više se ne vraća?”

(iz izjave autora)

Radmila Lizdek: Bičalj, video rad

„Ovaj rad govori o tri starice koje žive po malim zabačenim i zaboravljenim selima po Hercegovini... I koje govore o svom doživljaju boje. Tačnije, šta je za njih boja?

Kroz njihove odgovore o boji mi u stvari dobijamo mnogo više od toga:

- pre svega imamo sliku o njima, o onome kako one izgledaju, vidimo njihove ruke, lica, izraz, govor, sklad i način na koji su odevene...

- imamo ambijent u kome žive, male kamene kućice i još manje začađene sobice u kojima izgledaju kao ptice u kavezima...

- način na koji daju odgovore i njihov doživljaj boje, primena te iste boje i sama tehnologija o kojoj govore koja iz njihovih usta zvuči kao magijski ritual...

- osjećamo prolaznost jednog vremena i života, čega su i one duboko svesne...

- između ostalog, čujemo i njihove stavove prema današnjem životu i savremenom svetu...“

U dnu kružnog stepeništa: Točak kantri pevača Dona Vilijamsa je interaktivna zvučna instalacija u kojoj hodanje, čovekov prirodni ritam, analogno pokreće gramofon.

Instalaciju čini dvoipometarski točak/cilindar na postolju sa valjcima, sajla tahografa, gramofon i ploče.

U zavisnosti od brzine hodanja u točku, kao i od izbora gramofonske ploče, zvuk varira.

Harmonija se događa na 33 i 1/3 obrtaja ploče u minutu, a sva odstupanja u obrtajima tiču se mogućnosti/nemogućnosti hodača da održi ritam.

Time se u zoni greške stvara polje za kreaciju/zvučni eksperiment.

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009.

Rad kolektiva obuhvata interaktivne i autonomne instalacije, mašine i manipulabilne objekte.

Karkatag se u svom radu služi industrijskim materijalima i tehnologijama istražujući različite prirodne i naučne fenomene, interaktivnost i performativnost mašina, zvuk, kretanje.

Kroz specifične javne akcije i performanse, postavljajući instalacije i mašine u javni prostor kao urbanu scenografiju i rekvizite, kolektiv se takođe bavi istraživanjem društvenog aspekta svog delovanja. Posmatrač/prolaznik se dovodi u situaciju da u saigri sa mašinom/instalacijom postane performer/aktivni učesnik u menjanju percepcije prostora i dnevne rutine grada.

Karkatag instalacije i mašine se uvek tiču učešća i događaj koji se generiše kroz njihovu upotrebu predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja.

Unutrašnja struktura kolektiva je fluidna i, pored tri stalna člana, po pravilu podrazumeva saradnju većeg broja ljudi.

20.00 Velika sala: Reč u prostoru, Iščitavanje radova

radove birali: Ana Ristović, Živorad Nedeljković i Mirko Demić.

autor i urednik: Vesna Kapor

Književnost kao potraga za rešenjima i izraz vremena kroz varijacije ličnog ne prestaje. Reč u prostoru pokazuje da egzistiraju različite poetike u istoj vrednosnoj ravni.

21.00 Velika sala: Rain Dogs, koncert

Fantastični beogradski tribute to Tom Waits bend sa tradicijom dugom skoro jednu deceniju, Waitsovu muziku drži „u malom prstu“, a zahvaljujući unikatnoj interakciji s publikom i odličnoj interpretaciji, Dogsi pune beogradske klubove stvarajući svojevrstan muzičko- poetski performans. Rain Dogs na čelu sa frontmenom Nenadom Vasićem koji svojim autentičnim izvođenjem Toma Vejtsa uspevaju svojom energijom da odvedu publiku u zadimljeni njujorški lokal u koji se ne ulazi pre ponoći i gde između zavodljivog zvuka saksofona i hrapavog vokala, oživljava mala gradska noćna magija.

APRILSKI SUSRETI

SREDA, 2. APRIL

od 11.00 Izložbe u svim izložbenim prostorima

19.00 Novi prostor: Video radovi

19.00 U dnu kružnog stepeništa: Točak kantri pevača Dona Vilijamsa

20.00 velika sala OTPADNIK, Multimedijalni muzički performans

autor: Primož Oberžan, Maribor Muzička stereodrama za čoveka i mašinu

Priča Otpadnika formirala se kroz život Primoža Oberžana koji već dve decenije stupa neobičnim stvaralačkim putem kao muzičar, filozof, pedagog i vođa kolektiva The Stroj. Otpadnik je njegov prvi pozorišno-muzički projekt koga je, kako sam kaže, pisao, konstruisao i komponovao poslednje dve godine.

Protagonista Otpadnika, profesor Franz Spielmann, kao bezposlen filozof naseli se na otpadu gde počne da traga za neobičnim predmetima i otpadnim mašinama iz kojih izrađuje metamašine, odnosno strojeve za proizvodnju smisla.

Otpadnik je originalna kritika i refleksija potrošačkog društva, nabijena energičnim muzičkim kompozicijama na specialno izrađenih instrumentih autora, koji kroz predstavu u ulozi prof. Spielmanna na duhovit i bezkompromisan način izlaže vlastitu životnu filozofiju – metamehaniku.

23.00-24.00 Heppy centar: POP-OFF, muzički performans

Pop-off je novi projekat braće Popov za koji su karakteristični spori tehno i dub obrasci, dopunjeni 3d projekcijama. Srđan i Pavle su do sad imali priliku da sviraju na AS i u SKC-u uopšte, gde su gradili svoj izraz koji je varirao između eksperimentalne, rock, kao i electro muzike, često uz dodatni vizuelni sadržaj. Ovaj nastup je pretpremijera izdanja ''Purple'', koje će uskoro biti objavljeno.

APRILSKI SUSRETI

ČETVRTAK, 3. APRIL

od 11.00 Izložbe u svim izložbenim prostorima

19.00 Novi prostor: Video radovi

19.00 U dnu kružnog stepeništa: Točak kantri pevača Dona Vilijamsa

18.00 velika sala

VIDEO SELEKCIJA

Portland/SAD

odabir: Insa Evans & Gabrijel Savić Ra

Portland je jedan od gradova koji privlači umetnike iz celog SAD-a. U tom kontekstu predstaviti umetničku scenu Portlanda, pogotovo video scenu znači predstaviti Ameriku u celini, sa svim različitostima koje je čine interesantnom. Ova video selekcija upravo ukazuje na to, a geografske, nacionalne, rasne, lične i druge granice prevazilaze se i daju jedinstveno ljudski, i u tom pogledu prelepi segment umetnosti.

Umetnici: Linda Kliewer, “Looking Within”, Demian Diné Yazhi’, “Untitled”, Michael Martinez, “Only To Dream”, Steven Gonzalez, “Dear, (Remembering)”, Joe Noreen, “I Only Think About It”, Isabelle Harada, “Entropy”, Heidi Schwegler, “Wrest 01”,

Avery L Gilbert II, “Psyking Room Control”, Ajna Lichau, “On Demand”, Insa Evans, “Taken As Directed”, Tatjana Šešerko, “Self Painting Action Countdown”, Gabrijel Savić Ra, “We All Fall Down”

19.30 velika sala Performansi SPOT 30

„Telo izbačeno u prostor izloženo je stotini uticaja, ali je ipak samo u svojoj težnji da bude ono što je!" Ivo Andrić

Teatar Mimart, po treći put organizuje veče performansa SPOT 30, gde će se predstaviti performeri sa autorskim radovima: Marina Bukvički “Srećni dani”, Ljubica Ilić “IT ožiljak”, Verica Jovanović “START”, Anja Nikolić “Seppuku”, Miodrag Kovačević “Breaking the Silence - dok pevam Milenine reči”, Dobrica Kamperelić “Protivrečna osećanja u istoj stvarnosti”, Đurđa Pavlović “Tuluz” , Arion Asllani “Actionart-SKOK”, Dubravka Popović “Šta nas ne ubije, ojača nas”, Tanja Damjanovski “Yoga trans”, Teuta Asllani “Nota & Teuta”, Nikola Vranić “Ja-Drvo”, Gabrijel Savić RA “ No reason for beign”, Vukašin Popović “Kad te nema” i Biljana Kosmogina “Biračko telo”.

23.00 velika sala i Klub„Musica Dividientis“ Andrija Sagić & Miša Savić

Koncert u dve dvorane u kojima se čuje razdeljen zvuk postavlja situaciju audio-vizuelnog diverziteta u kome izvođač na jednom instrumentu emituje zvuk u drugoj sali. Posmatrač ne čuje ono što vidi već naknadno uobličava doživljaj. Asinhrona pojava slika-zvuk u prvoj sali u ostvaruje sinhronizacuju u drugoj sali prizivajući sećanje iz prethodne. Posmatrač može u više navrata da prelazi iz jedne sale u drugu i tako da sam stvara svoj sopstveni koncertni doživljaj. Razdeljeni segmenti, koji se uobličavaju naknadno mogu se, po želji, rasporediti, birajući u kojoj sali će više ili češće boraviti.

APRILSKI SUSRETI

PETAK, 4. APRIL

od 11.00 Izložbe u svim izložbenim prostorima

19.00 Novi prostor: Video radovi

19.00 U dnu kružnog stepeništa: Točak kantri pevača Dona Vilijamsa

16.00 Galerija Cirkus

TRANSMEDIJALNI PROJEKAT

Sumiranje utisaka prikazanih performansa dovodi se u vezu sa evaluacijom izvedenih performansa, publike i zajedničke kritičke analize koja sve više postaje potreba razvoja savremene umetnosti. Transmedijalni projekat pruža mogućnosti razvoja savremene umetnikove misli i primena otvorenih koncepata, gde se sve više koriste znanja i iskustava iz drugih vanumetničkih oblasti: nauke (matematike, fizike, hemije, biologije…) kao i filozofije, psihologije i istorije umetnosti. Prikazani performansi jesu lična iskustva performera, njihovi životi i znanja, a važni su za razvoj kulturnih potreba publike kroz suočavanje sa inovativnim, što sve utiče na razvoj kulturne politike. Razgovor koordinira Nela Antonović sa učesnicima performansa na SPOT 30, u okviru Aprilskih susreta.

21.00 velika sala Koncert

Multietnička atrakcija

Multietnička atrakcija muziku i zvuk, najprodorniju i najjasniju emociju, koristi kao alat za ostvarivanje i proizvodnju jasne slike filtriranog i proživljenog sveta!

Sublimacijom savremenog društva u kome živi, Atrakcija svoj izraz neminovno naziva progresivnim rokenrolom. Pažljivo osmišljeni i unikatni nastupi sigurno su najveća atrakcija Atrakcije.

Multietnička atrakcija su: Osman Ahmed-ManBlack (bubnjevi, vokal, efekti) i Nemanja Kojic-Expeditor (bas,vokal, trombon, efekti).

Lira Vega

Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe "Pozorište šešira". Posle nekoliko predstava i serije koncerata pod ovim imenom, 2002. godine bend se odvaja od trupe i menja ime u Lira Vega. Grupa iza sebe ima veliki broj koncerata (po Srbiji, regionu, Poljskoj i Nemačkoj), nekoliko nacionalnih i regionalnih nagrada (Beovizija, Davorin, B92, MTS, Popbox...) i dva albuma ("Lira Vega" 2004. i "Sreća i ljubav" 2009.).
Bend trenutno radi kao duet i promoviše (još neobjavljeni) album "Duhovi" i novi zvuk koji, osim prepoznatljivog vokala Zoje Borovčanin i gitare Vladimira Đorđevića, sadrži i ritam mašinu i sint bas.

Teleport

Grupu čine Đura na gitari, Laza na basu, Boske za bubnjevima i Beba i Alisa za mikrofonima. Muziku koju bend stvara možemo svrstati pod space rock, mada su prisutni razni uticaji. Za sada su objavili EP "Dobra dimenzija'' koji je pušten na besplatno skidanje sa stranice grupe na Fejsbuku. Za sada je objavljen jedan spot za pesmu „Kompjuteri i roboti“ i nekoliko live snimaka. Ovih dana bend ulazi u studio sa novim pesmama koje će biti praćene video zapisima... Teleport stiže u vaše domove.

E-Play

Sastav E-play iza sebe ima četiri studijska albuma, veliku listu samostalnih i festivalskih nastupa (od Main stagea na Exit festivalu, preko koncerta u Parizu za “Dan muzike” pa do koncerta u Bolonji povodom “Dana Beograda”), učestvovao je na viče kompilacija (kompilacija muzike iz filma Munje, kompilacija posvećena Milanu Mladenoviću...)

E – play trenutno svira u postavi: Maja Cvetković, Danilo Nikodinovski i Goran Ljuboja Trut.

U SKC-u bend će imati i gostujući prateći vokal Kiku Jovanović.

Bend E-play krajem 2012. godine objavio je singl “Hiljadu ljudi” i tom pesmom najavio pravac u kome će se kretati album “OBIČNI LJUDI”. Nakon toga usledili su singlovi “Iluzija” sa Matijom Dedicem, “Ljubica” i “Divan dan”, a zatim u decembru 2013. godine E-play je i zvanično objavio svoj četvrti studijski album. Bend je trenutno na koncertnoj turneji "Obični ljudi".

Trese, Lupa, Udara

Reč je o ad-hoc postavi koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara + vokal), Švaba (Električni orgazam, bas + vokal) i Buca (Disciplin A Kitschme, bubnjevi + vokal). Gostujuće prateće vokale obezbeđuju Manja i Đurđica.

Repertoar T.L.U, kako i samo ime kaže, baziran je na Kojinoj muzici (na tekst Gorana Gajića) iz filma "Kako je propao rokenrol", ali ponekad uključuje i srodne rok standarde.

Ciklon

Muzika Ciklona struji od krajeva ka središtu, suprotno od smera kazaljke na satu. Usled koncetracije počinje se uzdizati i oslobađati u vidu kiše ritma i vetra repetativnih melodija.

Ciklon donosi promenljiv stilski pritisak obično viši od 103 bpm.

Kreatori Ciklona su Jovan Vesić i Nemanja Aćimović.

Ciklon je live-intelekt-elektro-garage svevremenski scenska pojava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: