Češko-srpske veze u arhitekturi Beograda

Studijska izložba pod nazivom "Češko-srpske veze u arhitekturi Beograda (1863-1941)" biće otvorena u petak 28. marta u Etnografskom muzeju povodom obeležavanja 150 godina od delatnosti čeških arhitekata u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

09:31

Default images

Na izložbi će biti predstavljeno 13 čeških graditelja, inženjera i arhitekata, kao i šestorica srpskih arhitekata koji su se školovali na Praškoj Akademiji pre 1918. godine. Izložba je otvorena do 13. aprila.

Period koji izložba obuhvata hronološki počinje od angažmana arhitekte Jana Nevolea (1863) u Beogradu, odnosno Františeka Nekvasila (1887) i završava se početkom Drugog svetskog rata. Ova postavka ima za cilj da afirmiše zatečeni arhitektonski fond, istorijski razvoj i potencijalni uticaj arhitekture čeških graditelja u Beogradu kroz hronološki okvir koji zaokružuje period od 1863-1941. godine.

Primarni istoriografski cilj odnosi se na pokušaj utvrdjivanja stvarnog uticaja "češkog arhitektonskog modela" u našoj prestonici, odnosno izolovanja modela ili estetskog tipa karakterističnog za arhitekturu u celini, pojedinačna graditeljska ostvarenja ili izolovane elemente ovih graditelja.

Još jedan od ciljeva predstavlja i konstatovanje eventualnog usvajanja i prenošenja češkog uticaja na srpske graditelje nakon povratka sa Praške Akademije u Beograd.

Češke arhitekte čiji će rad biti predstavljen na ovoj izložbi su: Stevan Tobolar, Matija Bleh, Jaroslav Prhal, Ljubodrag Kreklih, Karl Jelinek, Jan Dubovi, František Nekvasil, Ana Švejhar, Jan Švejhar, Josip Hohol, Jan Nevole, František Zeleni, Karlo Paržik.

Srpski graditelji čija će dela biti prikazana su Aleksandar Deroko, Svetomir Lazić, Momir Korunović, Nikola Dobrović, Dušan Smiljanić i Danilo Kaćanski.

Izložbu, koja je realizovana u organizaciji Etnografskog muzeja u Beogradu i udruženjem istoriografa i istoričara arhitekture DISTRIKT 6, otvoriće ambasadorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova, a prisutnima će se obrati vd direktora Etnografskog muzeja Miroslav Tasić i Miladin Lukić, pomoćnik ministra kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: