Izložba “Carski darovi“ dobija i katalog

ej istorije Jugoslavije predstaviće 31. jula katalog izložbe "Carski darovi", koji sadrži fotografije i informacije o 68 izloženih predmeta, koje je Josip Broz Tito dobio od vladarskih porodica 17 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Izvor: Beta
Podeli

Na izložbi je prikazan deo kolekcije predmeta poklonjenih Titu, nastale u najznačajnijim umetničkim radionicama, izrađenih od plemenitih metala, dragog kamenja i najfinijeg porcelana, izuzetne umetničke izrade.

Izloženi su arheoloski, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja i portreti članova vladarskih porodica, a odabrani eksponati potiču od VII veka p.n.e, do polovine 20. veka.

Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije i drugi vladari.

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta svakoga dana, osim ponedeljka, od 10.00 do 20.00 sati, a stručna vođenja organizovana su sredom od 18.00 i subotom od 13.00 sati.

Ostalo

"Šušur! Festival od riči" na Korčuli

Manifestacija "ŠUŠUR! Festival od riči" održaće se od 7. do 12. avgusta u Korčuli. "Festival za i o književnosti održaće se drugu godinu zaredom na ulicama i trgovima Starog grada Korčule na istoimenom ostrvu u srcu leta".

Ostalo ponedeljak 29.07. 09:55 Komentara: 1

O Kjerkegoru u Biblioteci Matice srpske

Povodom 200 godina od rođenja danskog filozofa, teologa i pesnika, jednog od osnivača egzistencijalističke filozofije, Serena Kjerkegora(1813-1855), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki kojom su obuhvaćena Kjerkegorova dela, kao i literatura o njemu.

Ostalo petak 26.07. 22:14 Komentara: 0

Muzej u Prijepolju: Skriveni dragulj Srbije

Grad na ušću Mileševke u Lim može da se podiči jednim od najbolje uređenih muzeja u Srbiji koji je, u konkurenciji 60 evropskih institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem prošlosti, dobio nagradu Evropskog muzejskog foruma.

Ostalo petak 26.07. 18:34 Komentara: 7
strana 1 od 26 idi na stranu