Šare pirotskog ćilima u Berlinu

Mlada pirotska umetnica Dragana Branković, koja je završila Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, predstaviće publici u Berlinu u Nemačkoj u galeriji "Prima centar" tridesetak svojih fotografija inspirisanih šarama pirotskog ćilima.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.03.2013.

18:48

Default images

Izložba pod nazivom "Ne gubi svoj identitet" biće otvorena u "Prima centar" galeriji u Berlinu 5. aprila i trajaće do 24. aprila.

"Poruka koju želim da prenesem prevashodno mladima iz Srbije, ali i u inostranstvu, jeste da gde god da krenemo i u bilo koji deo sveta da odemo, ne smemo dozvoliti sebi da izgubimo svoj identitet. Deo mog identiteta svakako je pirotski ćilim, koji predstavlja na neki način zaštitni znak mog rodnog grada i ono po čemu je on prepoznatljiv, ne samo u zemlji nego i u inostranstvu", izjavila je Branković Tanjugu.

Ona je objasnila da su na fotografijama modeli na koje je, uz pomoć projektora "preslikala", najpoznatije šare pirotskog ćilima.

"Osim elemenata naše kulture na fotografijama imam i one iz drugih poput egipatske civilizacije, antičke Grčke i mnogih drugih, ali je zajednička poruka svih fotografija upravo težnja da se sačuva naš identitet", izjavila je Branković.

Putovanje mlade pirotske umetnice je finansijski pomogla opština Pirot, ali i drugi donatori. U organizaciju izložbe osim "Prima centar" galerije uključen je i Foto klub "Fokus" iz Pirota, čiji je Branković član.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: