Bora Baruh i Kun u Servantesu

Povodom obeležavanja 75 godina od početka Španskog građanskog rata, Institut Servantes u četvrtak 20. oktobra u 19.00 časova otvara izložbu posvećenu slikarima Đorđu Andrejeviću Kunu i Bori Baruhu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

11:46

Default images

Posetioci će tako imati priliku da na jednom mestu pogledaju radove ovih umetnika koji su uspostavljali veze između Srbije i Španije.

Đorđe Andrejević Kun i Bora Baruh, jugoslovenski slikari, imali su direktnu vezu sa ratom u Španiji - Đorđe Andrejević Kun borio se u Internacionalnim brigadama, dok je Bora Baruh iz Pariza organizovao odlazak dobrovoljaca u Građanski rat, zbog čega je i proteran iz Francuske, a radove prikazane na ovoj izložbi odabrale su Mira Kun, kćerka slikara Đorđa Andrejevića Kuna, i Ljubica Miljković, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Na izložbi će između ostalih biti predstavljeni radovi: "Za slobodu“, "Autoportret“, "No pasaran“, "Ustanak“, "Majka pred mrtvim sinom“, "Ruševine Beograda“ i mnogi drugi.

Đorđe Andrejević Kun (1904-1964) poznat je po monumentalnim raelističnim kompozicijama i grafičkim mapama u kojima je prikazivao zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata. Autor je idejnih rešenja za ordenje i grb nove jugoslovenske države. Bio je profesor Akademije likovnih umetnosti i rektor Umetničke akademije. Učestvovao je u Španskom građanskom ratu 1937. godine.

Bora Baruh (1911-1942), iako diplomirani pravnik, od detinjstva se bavio slikarstvom koje je i studirao na Umetničkoj školi u Parizu od 1935. do 1938. Pored slikarstva, u Francuskoj se bavio i političkim aktivizmom. Učestvovao je u Španskom građanskom ratu kao jedan od organizatora Internacionalnih brigada. Za sobom je ostavio brojna umetnička dela, oko 200 slika i isto toliko crteža.

Izložba je organizovana uz pomoć Muzeja istorije Jugoslavije, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda, Vojnog muzeja, Narodnog muzeja, Palate Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja Valjeva i Osnovne škole "Braća Baruh“ iz Beograda.

Izložba će biti otvorena do 15. novembra, a ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: