Utorak, 26.05.2015.

14:24

Beč: Tinejdžer osuđen zbog terorizma

Pokrajinski sud u Sankt Peltenu u Austriji osudio je 14-ogodišnjaka na dve godine zatvora zbog namere da digne u vazduh bečku železničku stanicu „Vestbanhof“.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, tinejdžer je osuđen zbog zločinačkog terorističkog udruživanja i navođenja na sprovođenje terorističkog krivičnog dela.

Đak iz Sankt Peltena, koji će za par dana napuniti 15 godina, prema rečima njegovog advokata Rudolfa Majera priznao je krivicu, a sud mu je izrekao kaznu od dve godine zatvora, od kojih je osam meseci obavezno.

Suđenje je, zbog činjenice da se radi o maloletniku, a i priznanja, održano bez prisustva javnosti.

Sudija Markus Grinberger je obrazložio da je otežavajuća okolnost bila činjenica da se radi o dva krivična dela, a olakšavajuća priznanje, kao i da je do krivicncog dela mladić bio nekažnjavan.

On je istakao da je sud bio pred dilemom koju kaznu da izrekne za nameru 14-ogodišnjaka da u vazduh digne bečku železničku stanicu "Vestbanhof", za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sudija je opomenuo mladića da se naredne tri godine ponaša u skladu sa zakonom, i tesno sarađuje sa nadležnim ustanovama i psihijatrom.

Ukoliko ne bude bilo tako zatvorska kazna od osam meseci biće preinačena u dužu.

Mladić, turskog porekla, uputio se, prošle jeseni u Beč s namerom da digne u vazduh bečku železničku stanicu.

On se, o načinu izrade bombe, informisao preko interneta, ali nije uspeo da sproved u delo svoje namere, jer je njegov nestanak prijavila porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: