Kultura

Nedelja, 27.02.2011.

17:35

FEST traži originalnost i kvalitet

Žiri ovogodišnjeg takmičarskog programa FEST-a „Evropa u Evropi“ traga za inovativnim filmom, koji se razlikuje od televizijskih, ali i holivudskih ostvarenja, smatra članica žirija Barbara Lori de Lašarijer.

Izvor: Beta

Default images

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare FEST-a, održanoj 27. februara u centru Sava, rekla da je važno da film, koji konkuriše za nagradu, bude različit, ali i da poseduje prepoznatljiv pečat zemlje iz koje dolazi.

Predsednik žirija reditelj Goran Paskaljević istakao je da će se i na ovom takmičenju, kao i svaki put kada je u nekom žiriju, držati osnovnog kriterijuma, „da to bude dobar film“, ali i da je potrebno da on bude inovativan.

U žiriju, koji će dodeliti Politikinu nagradu „Eritrocit“, su i filmski kritičari Dubravka Lakić i Debora Jang, koja dolazi iz SAD.

Dubravka Lakić je podsetila da je ovo peta godina kako se dodeljuje Politikina nagrada za najbolji film u okviru programa „Evropa van Evrope“, kao i da je ideja potekla od direktora direkcije FEST-a Miloša Paramentića.

„Do sada smo se pokazali kao veoma hrabri, kada su u pitanju nagrađeni autori jer svi filmovi koji su osvojili priznanje su provokativna ostvarenja koja su donela nešto novo“, rekla je ona.

Priznanje „Eritrocit“ biće uručeno poslednjeg dana festivala, a nagradu čini replika skulpture „Eritrocit“ umetnika Nikole Pešića.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je i master klas reditelja Emira Kusturice, koji će biti održan 1. marta, sa početkom u 11h.

Umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić rekao je da je malo autora u savremenoj srpskoj kinematografiji koji su već u svojim ranim godinama ostavili takav trag kako na srpsku, tako i na svetsku kinematografiju.

Prema njegovim rečima, pored Emira Kusturice, master klas će održati i počasni predsednik FIPRESCI organizacije Mišel Siman, koji iza sebe ima 50 godina pisanja o filmu. Njegova radionica zakazana je za 5. mart u 11h, a sagovornici će mu biti Dušan Makavejev i Borislav Anđelić.

SPECIJALNU TEMU O OVOGODIŠNJEM FEST-u ČITAJTE OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: