Subota, 21.02.2009.

14:51

Bugarska i Rumunija pod snegom

Bugarska je u kolapsu posle snežnih oluja koje su juče pogodile veći deo zemlje. Problemi sa snegom pogađaju i Rumuniju.

Izvor: B92, Beta

Default images

U Bugarskoj saobraćaj je otežan, blokiran je veliki broj puteva, a problema sa nestašicom struje i vode imaju stanovnici u glavnom gradu i nekim selima blizu Plovdiva, u centralnoj Bugarskoj.

Bugarska prestonica osvanula je pod debelim snežnim pokrivačem. Čak devet kvartova u Sofiji ostalo je juče bez struje. Odlazak na posao bio je prava noćna mora, s nisu radile ni taksi službe.

Jedna zaprežna kola sa tročlanom porodicom prevrnula su se u reku Đulinska u opštini Bjala, na obali Crnog mora. Otac je preživeo, a za ženom i detetom spasioci i dalje tragaju.

Snežna oluja prevrnula je jedan putnički autobus na putu između grada Stara Zagora i mesta Sliven.

Jedini putnici bilu su vozač i kondukter i oni nisu povređeni. Na istom putu prevrnuo se i jedan kamion. Zbog udesa i palog drveća putevi su potpuno blokirani.

U centralnom delu Bugarske, u regionu Plovdiva, posle snežne mećave praćene jakim vetrom, 25 sela ostalo je bez vode, a oko 40 bez struje. Nacionalna služba za drumski saobraćaj zabranila je teretnim vozilima na severu zemlje da izlaze na puteve dok ne prođe nevreme.

Policija i službe za vanredne situacije zaustavljaju vozila koja ulaze u zemlju preko dunavskog mosta i preusmeravaju ih prema gradu Bjali. U nesreći koja se dogodila na putu Bjala Ruse poginula je jedna osoba. U tom delu zemlje situacija je kritična jer sneg i dalje pada.

Više od 2.000 specijalnih vozila raščišćava autoputeve, što je maksimalan broj vozila koju imaju bugarski putari. I dalje duva jak severni vetar, a vidljivost je do 200 metara, zbog čega je za saobraćaj zatvoren planinski prevoj Šipka.

Zbog velikih snežnih nameta u Bugarskoj, na graničnom prelazu Vama Beket sa Rumunijom stvorila se kolona duga pet kilometara, dok je prelaz na bugarskoj teritoriji još blokiran.

Više stotina kamiona i drugih vozila, među kojima 200 rumunskih, provelo je celu noć na bugarskoj granici.

U samoj Rumuniji, zbog jakog vetra i snega od juče je otežan saobraćaj, posebno na jugu zemlje. Šef saobraćajne policije i njegov zamenik u županiji Vrančea su podneli ostavku zbog nastalih problema.

Na Crnom Moru sve rumunske luke su zatvorene jer vetar dostiže brzinu i od 90 kilometara na sat na moru i 70 kilometara na sat na kopnu. Zatvoren je i kanal Dunav-Crno more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: