Sreda, 24.08.2016.

13:25

Sutra sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

SB UN će sutra razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Unmiku u kojem je naveo da sprovođenje sporazuma BG i PR "nije značajno napredovalo".

Izvor: Beta

Sutra sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Foto: Gettyimages

Srbiju će na sednici Saveta bezbednosti UN predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će dati osvrt na Banov izveštaj i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika.

Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi se obezbedio napredak u dijalogu u korist svih zainteresovanih i odlučno postavilo Kosovo i širi region na put stabilnosti i razvoja.

Praktično sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije "nije značajno napredovalo", naveo je on i dodao da "Beograd i Priština nastavljaju da se međusobno optužuju za manjak napretka".

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovođenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština kao i da napori Kosova da se učlani u međunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: