BBC

Ponedeljak, 19.04.2021.

13:23

Kulturna baština, Balkan i Evropa: Od sedam najugroženijih evropskih lokaliteta, tri su na Balkanu

Zgrada Glavne pošte u Skoplju, manastir Visoki Dečani na Kosovu i zagrebački kompleks groblja Mirogoj u Hrvatskoj svrstani su među najugroženije lokalitete kulturne baštine u Evropi.

Izvor: BBC

Kulturna baština, Balkan i Evropa: Od sedam najugroženijih evropskih lokaliteta, tri su na Balkanu
Zgrada pošte u Skoplju, Visoki Deèani i Mirogoj - svi iz razlièitih vekova u razlièitim državama zbog razlièitih razloga našli su se na istoj listi/BBC/Cristina Arias/Getty images

Šta povezuje Glavnu poštu u Skoplju, manastir Visoke Dečane na Kosovu i zagrebački kompleks groblja Mirogoj osim činjenice da su nekad bili deo iste države - Jugoslavije?

Svi oni našli su se na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi koju svake godine sastavlja nevladina organizacija za očuvanje kulturne baštine Evropa nostra.

Prošle godine, na ovom spisku bile su Beogradska tvrđava zbog izgradnje gondole, kao i zgrada albanskog Narodnog pozorišta u Tirani koja je demolirana.

"To najpre govori o izuzetnoj vrednosti i raznovrsnosti kulturne baštine na prostoru Balkana koja predstavlja važan deo zajedničke kulturne baštine čitave Evrope.

"Ali govori i o različitim vidovima ugroženosti - od prirodnih nepogoda, nedostatka materijalnih sredstava za obnovu do nerešenih situacija nastalih posle ratova i konflikata", kaže za BBC na srpskom Sneška Kvadvlih-Mihailović, generalna sekretarka Evropa nostre.

Govori i o interesovanju Evrope za kulturu i istoriju Balkana i želji da se doprinese očuvanju ugrožene baštine, dodaje u pisanom odgovoru.

Osim balkanskih lokalitet na listi koja predstavlja "važno svedočenje (evropske) zajedničke prošlosti, sećanja i identiteta" našle su se i austrijska Ahenze železnica stara 133 godina, pet grčkih ostrva u Egejskom moru, renesansni vrt Đusti u Veroni i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji.

Šta za lokalitete znači što su na listi?

Ovi lokaliteti dobijaju mogućnost da se prijave za donaciju od 10.000 evra koju obezbeđuje dugogodišnji partner Evropa nostre - Institut Evropske investicione banke.

"To je glas kolektivne savesti i solidarnosti svih stručnjaka i građana koji su posvećeni evropskoj kulturnoj baštini i evropskim vrednostima: ekološkim, estetskim i etičkim.

"Pozivamo sve, kako odgovornih institucija, tako i ljude da se udruže kako bi pronašli rešenja za prevazilaženje opasnosti koje ugrožavaju te spomenike kulture", navodi Sneška Kvadvlih-Mihailović.

Šta su problemi?

Deèani su 2004. upisani na Uneskovu listu svetske baštine, a dve godine kasnije i na listu ugrožene svetske baštine./BBC
Visoki Dečani su jedan od najpoznatijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih spomenika Evrope.

Manastir je izgrađen u prvoj polovini 14. veka, a zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana.

"Jedinstven spoj elemenata istočnih i zapadnih umetničkih izraza, enciklopedijski kolaž fresaka u srpsko-vizantijskom stilu, kao i spoj romaničko-gotičke arhitekture i skulpturalne dekoracije, Dečane čine jednim od najistaknutijih primera kulturno-istorijske celine svoje epohe", navode iz Evropa nostre.

Manastir je u kontinuitetu naseljen gotovo sedam vekova, a i danas u njemu živi zajednica od 25 monaha.

Dečani su 2004. upisani na Uneskovu listu svetske baštine, a dve godine kasnije i na listu ugrožene svetske baštine.

Pored njega na toj listi su i Gračanica, Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Od kraja devedesetih, kada je došlo do sukoba između jugoslovenske vojske i Oslobodilačke vojske Kosova, Dečani su pod zaštitom KFOR mirovnih jedinica.

Međutim, i pored toga su četiri puta bili na meti napada ekstremista.

Problema ima i zbog rizika od izgradnje urbanih objekata i puteva u okolini, kao i opasnosti od oduzimanja manastirske zemlje.

"Ovo je jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom", navode iz Savetodavnog odbora, koji je sastavio listu.

Odbor čine međunarodni stručnjaci iz istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije, projektnog planiranja i finansija.

Kako navode, tužno je da su Dečani, njegovo nasleđe i monaška zajednica "svojevrsni taoci nerešenog statusa Kosova".

Mirogoj

Cristina Arias/Cover/Getty Images
Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Zagreba je groblje Mirogoj.

Delo je austrougarskog arhitekte Hermana Bolea, a kompleks groblja čine i park, kao i umetnička galerija, puna statua i spomenika.

Smatraju ga i jednim od najvećih i najvrednijih spomenika zagrebačke arhitekture 19. veka, ali i mestom koje ima i veliki društveni značaj.

Mirogoj je osnovan davne 1876. godine, postavši prvo groblje koje nije bilo u vlasništvu crkve, već grada Zagreba.

Na Mirogoju su sahranjivani ljudi svih veroispovesti - katolika, pravoslavaca, muslimana, protestanata.

Izgradnja je trajala do 1929, a groblje je zamišljeno kao otvoren prostor okružen arkadama, po uzoru na italijanska i srednjeevropska groblja.

Zagreb je u martu 2020. godine pogodio snažan zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihtera, koji je izazvao veliku štetu širom grada.

Tada je znatno oštećen i Mirogoj.

Zidovi su popucali, podovi su oštećeni, a mnogi arhitektonski i dekorativni elementi su urušeni.

"Dodatnu štetu načinile su obilne padavine, a usled epidemije Kovida-19, nije bilo uslova da se organizuje postupak procene štete i konzervacije", navode iz Evropa Nostre.

Savetodavni odbor je ocenio da je hrvatsko Ministarstvo kulture "napravilo prvi i najznačajniji korak u zaštiti ovog lokaliteta", ali da je za obnovu Mirogoja "neophodna i solidarnost međunarodne zajednice".

Na Mirogoju su sahranjeni brojni velikani, poput pisca Miroslava Krleže, pesnika Tina Ujevića, kao i košarkaša Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića.

Nedavno je tamo sahranjen i Milan Bandić, dugogodišnji gradonačelnik Zagreba.

Glavna pošta u Skoplju

Zgrada pošte u Skoplju podseæa na cvet lotosa kao simbol obnove posle zemljotresa/BBC
Reč je o objektu izgrađenom 1974. godine, po projektu Jana Konstantinova, severnomakedonskog arhitekte i umetnika.

Poput mnogih objekata u Beogradu i širom nekadašnje Jugoslavije, pošta u Skoplju najpopularnija je zbog brutalističke arhitekture.

To znači mnogo betona, ali ovog puta u formi cvetova lotosa koji simbolizuju obnovu i izgradnju Skoplja posle razornog zemljotresa 1963. godine.

Tada je u zemljotresu jačine 6,1 stepeni Rihtera poginulo više od 1.000 ljudi, a više od 100.000 je ostalo bez doma.

Glavna pošta u Skoplju je 2013. pretrpela veliki požar, u kojem su teško stradale originalne kupole, murali, nameštaj i osvetljenje.

"Usled nebrige i propadanja, zgrada je danas u još lošijem stanju", navode iz Evropa nostre. Zgrada trenutno nema krov, tako da su tokom godina dodatnu štetu pravili svaka kiša i svaki sneg.

Iz Savetodavnog odbora su naveli da je pošta ima izuzetnu vrednost, kao i da je snažan simbol preporoda grada nakon zemljotresa.

Zbog toga, ističu, i sama zgrada mora biti iznova rođena.

Kultura kao most

"Ukoliko želimo da učestvujemo u budućoj izgradnji Evrope i Balkana, moramo da čuvamo našu istoriju i kulturu, jer na taj način najlakše prepoznajemo pripadnosti široj evropskoj porodici.

"Iz svih tih razloga, celokupno društvo i institucije na svim nivoima vlasti bi trebalo da prebace kulturnu baštinu sa periferije u centar svojih razvojnih prioriteta", kaže generalna sekretarka Evropa nostre.

Preporod društva i ekonomije, pogotovo nakon pandemije, nije moguć bez ulaganja u kulturu i kulturnu baštinu, navodi ona.

"Kultura je temelj svakog društva, ali i most za povezivanje sa susedima.

"A Balkanu su upravo neophodno potrebna ulaganja u obnovu i jačanje ne samo fizičkih već i kulturnih i duhovnih spona između svih građana i zajednica koji žive na ovom prostoru", zaključuje Kvadvlih-Mihailović. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: