Petak, 14.12.2018.

13:38

Škola u kojoj ljubav đaka prema računarima postaje profesija

Koliko ste se puta našli u situaciji da vaš klinac sa lakoćom pokrene gotovo svaki program na računaru, surfuje internetom i igra igrice na Facebooku, a da pritom još uvek nije naučio ni sva slova?

Izvor: PR

Škola u kojoj ljubav đaka prema računarima postaje profesija
Foto: Promo

Deca modernog doba naviknuta su da svakodnevno koriste IT uređaje i aplikacije, tako da škole moraju da idu u korak sa vremenom i prilagode program navikama mladih kako bi im najbolje približile obrazovanje koje nude.

Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS je među prvima prepoznala i implementirala ovakav sistem obrazovanja. U ITHS-u se talenat za rad na računarima i ljubav prema njima pretvaraju u praktičnu veštinu, neophodnu za gotovo svaku profesiju u 21. veku.

Cilj ITHS-a je da budući maturanti spremno odgovore na svaki izazov digitalne ere

Živimo u vremenu kada je napredno korišćenje tehnologije neophodno za život i budućnost svakog biznisa, a po oceni mnogih, tehnološka pismenost će postati ključan aspekt obrazovanja, poput čitanja, pisanja ili znanja stranog jezika. Ovde je reč o novoj vrsti pismenosti – digitalnoj pismenosti, a ona nije isto što i pokretanje igara i aplikacija na telefonima. Upravo na obrazovnim ustanovama leži obaveza da naprave tu razliku i učine sve da generacije učenika koje iz njih izlaze pripremljene za realan informatički svet budućnosti.

Ta dužnost škole prepoznata je u Srednjoj školi za informacione tehnologije – ITHS. Metod nastave i plan i program čine školovanje u ITHS-u potpuno drugačijim i inovativnijim u odnosu na sve do sada.

Tehnologija je prisutna na svakom koraku, u svakoj aktivnosti, od prvog razreda do maturskog ispita, na svakom času, u učionici i izvan nje. Krajnji cilj je da maturanti spremno odgovore na svaki izazov digitalnog doba.

Metod nastave u ITHS-u po meri modernog doba

Osnivač Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS je Visoka škola za informacione tehnologije – ITS, iza koje stoje dve poznate i uspešne kompanije, lideri u IT oblasti na našim prostorima – LINK group i Comtrade.

U nastavi u ITHS-u tradicionalna tabla zamenjena je smart projektorom, koristi se elektronski dnevnik, svaki učenik ima svoj laptop tokom nastave, koristi obrazovne aplikacije, nadopunjuje stečeno znanje online kursevima, koristi online biblioteku.

Učenje u ITHS-u je mnogo efikasnije zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija. Učenici Srednje škole za informacione tehnologije, prvi u Srbiji, na raspolaganju imaju e-learning platformu za učenje, na kojoj im je 24 sata dostupan sav materijal sa nastave. Đaci, ali i roditelji, mogu u svakom trenutku da pogledaju prezentacije, imaju uvid u domaće zadatke koje treba da urade, znaju raspored časova i kabineta, koliko su prisutni na nastavi, koje ocene imaju – dakle, sve što je neophodno za uspeh jednog učenika.
Foto: Promo
Matematiku vežbaju koristeći online testove, lektiru čitaju u elektronskom obliku, geografiju uče pomoću Google Eartha. Ono što su nekada tražili u obimnim knjigama, rečnicima i pravopisima sada je na samo jedan klik od njih, a zahvaljujući pametnim tablama, časovi se ne zasnivaju isključivo na predavanju profesora, već podstiču aktivnost učenika i njihovo uključivanje u nastavni proces.

IT veštine – nezaobilazan faktor u mnogim oblastima

Potražnja za IT stručnjacima u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina porasla je za preko 80%. Svima je poznato da su IT profesije među najplaćenijima svuda u svetu, pa i u Srbiji, gde programeri zarađuju i do 3 prosečne plate mesečno. Međutim, IT veštine su postale nezaobilazan faktor i u mnogim drugim oblastima, tako da danas gotovo da ne postoji pozicija koja ne uključuje osnovna znanja iz IT-ja.

Nastavni plan i program u ITHS-u bogat je stručnim predmetima iz oblasti informacionih tehnologija, a učenici se školuju na profilima: Elektrotehničar informacionih tehnologija, Elektrotehničar multimedija, Elektrotehničar računara, Administrator mreža i Elektrotehničar telekomunikacija. To su veštine za novo doba koje učenicima pružaju odlične mogućnosti za nastavak školovanja, ali i lako zaposlenje odmah posle završene škole.

Međutim, moderni sistem nastave nije rezervisan samo za IT predmete. ITHS je prva i jedina škola u Srbiji za obrazovanje IT tehničara, gde se, osim stručnog, stiče i temeljno opšte obrazovanje. Nastava je i na ovim predmetima u potpunosti po meri 21. veka, pa učenici razvijaju digitalnu pismenost i na časovima likovnog, istorije, hemije ili srpskog jezika, lakše savladavaju gradivo, pokazuju više kreativnosti i motivisaniji su za učenje.

Iza svega toga stoji ideja da obrazovni sistem mora da razume i prihvati veštine 21. veka i pripremi učenika za svet van učionice, a upravo to se i dešava u ITHS-u. U kom god pravcu da će se razvijati karijera vašeg deteta, ona mora počivati na snažnim osnovama digitalne pismenosti i te je veštine neophodno sticati kontinuirano, kroz sve nivoe obrazovnog procesa. Zbog toga je upis prave škole najbolja investicija u njegovu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

19 h

Podeli: