Kultura

Ponedeljak, 22.09.2014.

11:12

BGF vraća Teslu u Kulturne vrtove Klivlenda

Beogradska filharmonija će izdvojiti deo prihoda od koncerta u Severans holu, u Klivlendu, da bi pomogla izradu nove bronzane biste Nikole Tesle.

Izvor: Izvor: BGF

Default images

Iz Srpskog kulurnog vrta u Klivlendu, u državi Ohajo, krajem avgusta ukradena je bista Nikole Tesle. Da granitni pijedestal ne ostane lišen Teslinog lika, pomoći će Beogradska filhramonija koja 7. oktobra prvi put nastupa u Severans holu u Klivlendu, u okviru turneje u SAD–u. Filharmonija je ponudila Srpskom kulturnom vrtu deo svojih prihoda da bi se izradila nova bronzana bista, a od svake prodate karte vrtu će pokloniti 5 dolara.

„Ako napunimo dvoranu Severans hola, koja ima1.844 mesta, bićemo veoma blizu potrebnog iznosa“, izjavio je Aleks Mačaski, srpski počasni konzul iz Klivlenda i osnivač Srpskog vrta. Procenjen trošak za izradu i transport nove biste je između 4.000 do 5.000 dolara.

Beogradska filharmonija je još ranije obećala podršku kulturnom vrtu, koji ima u planu da se proširi dodavanjem novih statua srpskih heroja i koji uvek ima puno troškova za održavanje. Krađom Tesle prioriteti su se promenili. Bista Nikole Tesle je bila prvo umetničko delo postavljeno u vrtu, koji je otvoren u oktobru 2008. godine u okviru lanca vrtova koji slave kulturne grupe Klivlenda. Filharmonija se raduje punoj dvorani Severans hola kao i što će vratiti cenjenog stanara na njegovo mesto, u južnom delu parka Rokfeler.

Pod rukovodstvom šefa-dirigenta Muhaja Tanga, Beogradska filharmonija će nastupati u Klivledu nakon koncerta u Čikagu, kojim započinje prva turneja po SAD–u. Koncerti se nastavljaju u Vašingtonu, 8. oktobra i u njujorškom Karnegi holu, 9. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: