Kultura

Petak, 08.11.2013.

12:42

"Krugovi" zatvorili festival u Kopenhagenu

Projekcijom filma "Krugovi", srpskog reditelja Srdana Golubovića, 7. novembra je u Kopenhagenu završen filmski festival "Istok preko Jugoistoka", na kome je od 24. oktobra do 7. novembra prikazano dvanaest filmova iz zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Izvor: Izvor: Beta

Default images

Nakon projekcije, Golubović je odgovarao na pitanja publike, vidljivo dirnute tragičnom pričom iz vremena rata u Bosni i Hercegovini, istakavši da mu je drago da je i danska publika film razumela pre svega kao jednu ljudsku, a ne političku ili ratnu priču.

Film "Krugovi", nagrađivan na prestižnom Sandens festivalu, kao i na festivalima uBerlinu i Luksemburgu, baziran na tragičnoj sudbini srpskog vojnika Srđana Aleksića koga su u Trebinju, 1993. godine, ubili vojnici iz sopstvene jedinice nakon što je od njih zaštitio poznanika Bošnjaka, ali je veći deo filmske priče fikcija.

Ambasada Srbije u Kopenhagenu je, posle razgovora o filmu, organizovala koktel u "Cinemateci" Danskog filmskog instituta, gde je film i prikazan, a projekciji i koktelu prisustvovala je i Dragana Ivanović, nova ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj.

Festival revijalnog karaktera "Istok preko Jugoistoka" imao je za cilj, kako su istakli organizatori iz Danskog filmskog instituta, "da danskoj publici pruži mogućnost da se upozna sa kulturom i bogatom filmskom produkcijom" onih evropskih zemalja o kojima se u Danskoj, zapravo, veoma malo zna.

Prikazani su novi igrani i dokumentarni filmovi iz Estonije, Poljske, Srbije, Litvanije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske i Gruzije, a Golubovićevo gostovanje je, u saradnji sa Geteovim istitutom, bilo deo "Nemačke večeri" na festivalu pošto je film "Krugovi" rađen u srpsko-nemačkoj koprodukciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: