Kultura

Nedelja, 23.08.2015.

15:25

“U potrazi za snom”: Nagrada na Sarajevo film festivalu

Dokumentarni film reditelja i producenta Mladena Mitrovića "U potrazi za snom", snimljen u koprodukciji Srbije, BiH i Hrvatske, osvojio je srce publike na 21. Sarajevo Film Festivalu, saopštila je danas producentska kuća "Fabrika snova".

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Screenshot

U konkurenciji dokumentarnih filmova, koju je žiri ocenio najjačom u istoriji festivala, film "U potrazi za snom" dobio je nagradu publike, a po broju glasova nadmašio je i selekciju igranih filmova na festivalu, navodi se u saopštenju.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazano je 259 filmova iz 57 zemalja.

Film "U potrazi za snom" je sniman više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD), a realizovala ga je producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima - Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na Sarajevo Film Festivalu ovaj film je imao svetsku premijeru, a u planu su premijere u Beogradu i Zagrebu.

Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film "Haustorče" (1987), Jadrankom Stojaković.

Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad- Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.

Potreba da prekine svoju dvadesetogodišnju filmsku samoizolaciju i želja da sazna šta se tokom i posle rata desilo sa nekadašnjim dečacima iz njegovog filma - Bošnjacima, Srbima i Hrvatima (učenicima škole "Bratstvo i jedinstvo"), pokreće Mitrovića na put dug 50.000 kilometara, tokom koga će ih sve pronaći i dovesti "kući" - u haustorče u kome su se igrali kao deca, prvi put zapalili cigaretu "na štipaljku" i maštali o svetu odraslih, koji ih je kasnije vodio sve dalje od velikih želja i dečijih snova, navodi "Fabrika snova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: