Svet

Četvrtak, 19.01.2017.

11:19

Veliki naftni dogovor konačno daje rezultate

Globalna proizvodnja nafte je prvi put u poslednjih nekoliko meseci počela da pada, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Izvor: Tanjug

Veliki naftni dogovor konačno daje rezultate
Foto: Thinkstock

Saudijska Arabija i druge države-proizvođači sprovode obećane rezove s ciljem podizanja cena tog energenta.

OPEK-ova proizvodnja je, kako se navodi u mesečnom izveštaju IEA, pala na 33,09 miliona barela dnevno u decembru sa 34,2 miliona iz novembra, što je prvi pad proizvodnje za sedam meseci, a rezultat je manje proizvodnje Saudijaca i prekida u Nigeriji, prenosi agencija AP.

Oštrije smanjenje OPEK-ove proizvodnje će, kako tvrde u IEA, verovatno uslediti u ovom mesecu, jer članice naftnog kartela sve više implementiraju prošlogodišnji sporazum o smanjenju proizvodnje i njenom zamrzavanju na nivou od oko 32,5 miliona barela dnevno.

Proizvodnja u nečlanicama OPEK-a je takođe smanjena, navodi IEA, dodajući da zalihe nafte nastavljaju da padaju, dok tražnja ostaje visoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Podeli: