Region

Četvrtak, 26.11.2015.

12:22

Bosanci zaustavili crni niz, ne i pretnju

Višemesečni deflacijski niz u Bosni i Hercegovini prekinut je u oktobru, kada je zabeležen rast potrošačkih cena od 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako izveštava portal Indikator, na godišnjem nivou je, ipak, u proseku registrovan pad opšteg nivoa cena od 1,8 procenata, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Rast cena u oktobru u odnosu na septembar je sezonskog karaktera i rezultat je prvenstveno povećanja cena električne energije, gasa i drugih energenata od 7,2 odsto, što se može pripisati prelasku na skuplju, zimsku tarifu.

Pored toga, rastu indeksa potrošačkih cena doprinelo je poskupljenje odeće i obuće za 2,2 odsto, i ostalih dobara i usluga za 0,4 procenta.

Da deflacija i dalje preti BiH pokazuju cene hrane i bezalkoholnih pića koje su nastavile pad, i u oktobru su u odnosu na septembar bile niže za 0,8 odsto, duvan je pojeftinio za 0,1 procenat, isto koliko i nameštaj, kućni aparati i redovno održavanje stana, dok su cene prevoza niže za 0,5 odsto, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: