Srbija

Petak, 30.04.2010.

08:46

Srbiji dozvola za izvoz ribe u EU

Srbija je dobila dozvolu za izvoz proizvoda od ribe u Evropsku uniju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: Tanjug

Default images

U saopštenju se podseća da je tokom 2009. godine ministarstvo postavilo zakonodavne, a kasnije i praktične uslove za izvoz proizvoda od ribe u Evropsku uniju. Početkom 2010. godine, u Srbiji je boravila veterinarska inspekcija Unije FVO (Misija EU za hranu i veterinu), koja je izvršila proveru celokupnog sistema.

Inspekcija je utvrdila da Srbija poseduje istovetan sistem kontrole u proizvodnji i prometu ribe i proizvoda akvakulture, da je uvela standarde EU i da je garant za izvoz, što je rezultiralo stavljanjem naše zemlje na listu zemalja iz čijih objekata može da se izvozi na tržište zemalja Unije.

Dobijanje dozvole predstavlja "nov početak u kome će Srbija moći da ostvari sve svoje potencijale koje ima u oblasti ribarstva i da veliki broj proizvoda od ribe plasira na evropsko tržište", ocenjuje se u saopštenju.
Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović kaže da je veterinarska inspekcija Evropske unije utvrdila da Srbija ispunjava uslove za izvoz ribe i proizvoda od ribe u EU i dodaje da nema ograničenja količine ribe koju će Srbija moći da izvozi u EU. Po njegovim informacijama, interesovanje su već iskazale firme Viktorija grupa i Riboprodukt iz Požege.

On navodi da dobijanje dozvole za izvoz proizvoda od ribe i rashlađene ribe na ledu iz Srbije u Evropsku uniju (EU) predstavlja značajan pomak i "rešavanje jednog velikog problema". Mićović je kazao da Srbija pre svega računa na izvoz pastrmke jer proizvodnja šarana ne zadovoljava ni domaće potrebe.

Ukupna proizvodnja ribe u Srbiji, uključujući ribnjake i ulov iz reka i jezera, iznosi deset hiljada tona godišnje. U Srbiji se, prema raspoloživim informacijama, riba uzgaja u ribnjacima ukupne površine između 13 i 15 hiljada hektara.

Mićović je naveo da je jedan od zadataka Uprave za veterinu upravo sertifikacija domaćih propisa, kada je bezbednost hrane u pitanju i dodao da je dobijanje dozvole za izvoz proizvoda od ribe usledilo nakon pozitivnog izveštaja veterinarske inspekcije Unije FVO (Misija EU za hranu i veterinu), koja je u Srbiji boravila u februaru ove godine.

On je rekao da se izveštaj te inspekcije odnosi na to "da li domaće zakonodavstvo i sistem kontrole ima tu snagu i kompetentnost da može da oceni da li neki proizvod može ići u EU", napominjući da su ti proizvodi podeljeni po sektorima - crveno meso, pileće meso, riba, jaja, mleko i svinjetina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: