Srbija

Nedelja, 25.06.2017.

12:26

Subotica: Rebalans budžeta, deficit pola milijarde

Gradsko veće Subotice usvojilo je predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je za nešto više od pet procenata veći u odnosu na planirane prihode u 2017.

Izvor: Beta

Subotica: Rebalans budžeta, deficit pola milijarde
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u tekstu predloga koji je upućen Skupštini, ukupni prihod gradske kase sada je projektovan na nešto preko šest milijardi, a zajedno sa planiranim deficitom iznosi 6,6 milijardi. To je za nešto više od pet procenata više u odnosu na prvobitno planiranih 6,2 milijarde dinara.

Deficit od 515 miliona će biti finansiran iz dela neutrošenih sredstava i kroz planirano zaduživanje u koje spada i tranša zajma Evropske banke za obnovu i razvoj ka JKP Vodovod i kanalizacija.

"Razlog za donošenje rebalansa budžeta je preraspodela neutrošenih prenetih sredstava budžeta iz prethodne godine, raspored transfera i donacija odobrenih korisnicima budžeta grada, kako bi se realizacija programskih aktivnosti i projekata izvršila u primerenim rokovima. Takođe, iskazana je potreba pojedinih korisnika budžeta grada da se u okviru strukture rashoda i izdataka budžeta izvrše izmene na aproprijacijama kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje grada u narednom periodu", navedeno je u obrazloženju.

Tu spadaju sredstva za određene infrastrukturne projekte poput izgradnje Narodnog pozorišta i Carinskog terminala u Malom Bajmoku.

Budžet je povećan za sredstva koja nisu planirana, ali su odobrena gradu ove godine, poput 20 miliona dinara za klimatizaciju Hale sportova, 77 miliona za rekonstrukciju Velike terase i druge infrastrukturne projekte, kao i donacija Japanske ambasade za rekonstrukciju krova Doma zdravlja u iznosu od 4,7 milion dinara.

Što se izdataka iz budžeta tiče, kao i kod prihoda, povećani su za 5,46 odsto, između ostalog, za učešće u navedenim projektima za koje je grad dobio novac.

Gledano po oblastima, u odnosu na planirano, manje sredstava opredeljeno je za socijalnu zaštitu, javni red i bezbednost (skoro 17 odsto), zdravstvo (više od 12 odsto), dok je više izdvajanja planirano za opšte javne usluge, ekonomske poslove, zaštitu životne sredine (12,6 odsto), poslove stanovanja i zajednice (24,8 odsto), obrazovanje, kao i za oblast rekreacije, sporta, kulture i vere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: