Ponedeljak, 30.03.2015.

13:09

Automobili bombe usmrtili 9 ljudi

U predgrađu Bagdada, u eksploziji dva automobila bombe, ubijeno je najamnje devet ljudi, saopštili su predstavnici iranskih vlasti.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Napad se dogodio u trenutuku kada je na pregovore sa iračkim premijerom Hajder al-Abadijem i drugim zvaničnicima u zemlju stigao generalni sekretar UN Ban Ki Mun, prenose agencije.

Policijski službenik navodi da je najmanje 20 ljudi povređeno, kada su dva automobila bombe ušla istovremeno u komercijalni deo oblasti Huseinija u severeostočnom Bagdadu, kojim dominiraju šiiti.

Napad je usledio pošto su iračke vladine snage, uz podršku američke avijacije, krenule u borbu protiv militantnih pipadnika Islamske države, kako bi ponovo zauzele grad Tikrit, severno od Bagdada.

Ekstremistička grupa zauzela je velike delove na severu i zapadu Iraka, tokom brzog napada prošlog leta.

Ban se prvo susreo sa predsednikom Fuadom Masumom i ministrom inostranih poslova Ibrahimom al Jafarijem, a trebalo je da se sastane i sa portparolom parlamenta Salimom al Juburijem.

Misija UN u Iraku je na Tviteru objavila Banov dolazak, ali nije navela detalje razgovora.

Činjenica da Bagdad prima vojnu pomoć i od SAD i od Irana stvorila je unutrašnju i međunarodnu napetost.

Ban je doleteo iz Egipta, gde je prisustvovao samitu Arapske lige u Šarm el Šeiku, na kojem je razmatrana vojna akcija protiv jemenskih siitskih Hutskih pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: