Ponedeljak, 22.09.2014.

23:12

HR: Opasnost preti od Drave

Nove padavine i dalje donose probleme u regionu, a visoki vodostaj Drave najviše preti područjima Osječko-baranjske županije.

Izvor: B92

Default images

U taj deo Hrvatske upućeno je dodatnih 120 vojnika kako bi odbranili područje Karašice od poplava.

Nakon 15.000 vreća sa peskom ugrađenih u nasip na kojem je radilo 600 ljudi, vodostaj Drave još predstavlja opasnost naselju Karašica kod Osijeka.

Na ovom području okruženom vodom, sve službe zaštite su na terenu i u stanju pripravnosti, jer iako vodostaj polako opada, opasnost će trajati i narednih dana.

"Trenutna situacija je takva da smo srećni što se voda počela povlačiti, ono što me sada zabrinjava jeste da li će noćas i iduću noć izdržati nasip", kaže Zvonimir Vidaković, meštanin Karašice.

"Ujutru u pola šest je bilo suvo, odjednom voda u kupatilu, voda u šupi. Sad ispumpavamo, pokušavamo spasiti, dolazi voda od Drave", dodaje meštanin Damir Anić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je da su vodostaji na osječkom području u silaznoj putanji i da ne treba strahovati, ali da još neko vreme treba biti oprezan.

"Vi svi znate da to nije branjeno područje, da su te kuće u Dravi, unutar nasipa. Ali eto uz želje županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, angažovana je vojska, policija, Hrvatska voda i svi su uz stvarno velike napore odbranili ovo područje", kaže Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda.

Prema podacima Hrvatskih voda, ovako visok vodostaj Drave nije zabeležen u poslednjih četrdeset godina.

U naselju Karašica, zbog velikog pritiska vode, konstantno se mora intervenisati. Naredna tri dana vode se kao kritični, a sve je spremno za evakuaciju stanovništva ukoliko to bude neophodno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

19 h

Podeli: