Nedelja, 21.09.2014.

09:47

Liht: BBF ima značaj za ceo region

U Beogradu će krajem meseca biti održan Beogradski bezbednosni forum, jedan od prvih skupova na teme bezbednosti posle nedavnog samita NATO.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ističe da su teme o kojima će se razgovarati veoma važne i za Srbiju.

“Skup "Evropa 2014: Kraj i/ili novi pocetak?" može da pomogne Srbiji u sticanju boljeg uvida i definisanju budućeg delovanja u oblasti spoljne i bezbednosne politike, ali i u stvaranju kontakata sa stranim ekspertima“, navodi Lihtova.

"Forum je već stekao određeno ime u svetu koji se bavi ovim pitanjima, što mislim da je vrlo važno i za Srbiju i za njenu ulogu u međunarodnim odnosima", navela je ona, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odziva koji je, kako je istakla, svake godine sve veći.

Liht je najavila učešće stručnjaka za pitanja bezbednosti i međunarodnih odnosa iz SAD, Evrope, Rusije, Turske, regiona...

"Pored stručnjaka, aktivista, ljudi iz univerzitetske sredine, biće tu i nekoliko značajnih imena s političke scene EU: pre svega Elmar Brok, dugogodišnji predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i jedan od najistaknutijih pojedinaca koji se bave ovim temama u Evropi", rekla je Lihtova, uz napomenu da je Brok član vladajuće nemačke CDU kancelarke Angele Merkel.

Na Forumu će, prema njenim rečima, učestvovati i Kristijan Danijelson, generalni direktor Komesarijata EU za proširenje i susedske odnose, i Karen Donfrid, predsednica nemačkog Maršalovog fonda u SAD i bivša savetnica za spoljnu politiku predsednika Baraka Obame.

"Dolazi i profesor Vladimir Baronovski, s jednog od najznačajnih instituta u Moskvi koji se bave međunarodnom politikom i bezbednošću i koji sigurno u pojedinim trenucima i te kako utiče na osmišljavanje ruske spoljne politike", rekla je Lihtova.

Prema njenim rečima, skup će otvoriti premijer Srbije Aleksandar Vučić, što, kako je istakla, upućuje važnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti, a to je da, mada skup organizuju tri organizacije civilnog društva, "najviši zvaničnici države prepoznaju potrebu da u njemu učestvuju i da ga čuju".

Organizatori Foruma su, pored Fonda za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

"Mislim da je značaj ovakvih skupova u tome što se razgovara pre svega o temama koje su vrlo važne i za Srbiju, i ceo naš region, ali i za svet", rekla je ona.

"Bez obzira na sve teme koje nas interesuju i kojima će konferencija biti posvećena, tema Srbije na putu evrointegracija je za nas ipak tema broj jedan, to je strateški prioritet naše spoljne politike, ali i tema kojom ćemo se dosta baviti. Ne samo pitanjem proširenja: jedan od velikih panela upravo će biti posvećen Evropi, EU i njenoj takozvanoj periferiji, odnosno onima koji su obuhvaćeni susedskom politikom", ističe Lihtova.

Jedna od sesija, navodi, biće posvećena ukrajinskoj krizi, kako bi učesnici razmenili mišljenja o tome u kojoj će meri ona uticati na budućnost evrointegracija.

Lihtova je istakla da će i ove godine rasprava biti posvećena i OEBS-u, ne samo zbog toga što će Srbija 2015. godine preuzeti predsedavanje tom organizacijom, već i zato što iduće godine OEBS puni 40 godina.

OEBS je, prema njenim rečima, tokom ukrajinske krize pokazao da je mnogo značajnija organizacija nego što je to u nekim trenucima izgledalo i potvrdio se kao najveća postojeća bezbednosna organizacija na svetu.

"Predsedavanje Srbije OEBS-om biće ogroman izazov, ali i šansa", ocenila je ona i izrazila nadu da će do tada biti razrešena ukrajinska kriza i smanjena ako ne i otklonjena zategnutost u odnosima između EU i SAD, s jedne strane, i Rusije, s druge.

"Nažalost, nije uopšte sigurno da će se tako desiti, može da nas sačeka užasno veliki izazov - kako, kao mala zemlja, ograničenih kapaciteta, da se nosimo s temom koja je mnogo veća od nas", upozorila je Lihtova.

"Zato mislim da ovaj skup i te kako može da bude značajan, jer će i naši stručnjaci i naši zvaničnici imati mogućnost da ne samo razgovaraju sa učesnicima iz sveta, već i da, nadam se, ako ne budu lično pratili debate, preko svojih saradnika i savetnika dobiju nove uvide u probleme i to kako oni eventualno mogu da se rešavaju", kaže Lihtova.

Ona je izrazila uverenje da svaka ozbiljna debata doprinosi tome da Srbija sazna više, da bolje osmisli svoju ulogu u svetu, kao i da bolje razume samu sebe u tom svetu.

Lihtova je istakla i da je važno to što će učesnici Foruma - kako pokazuje iskustvo - tokom trodnevnog boravka u Beogradu steći uverenje da Srbija razume svoje odgovornosti i svoju ulogu.

Prema njenim rečima, Beogradski bezbednosni forum značajan je i zbog toga što razvija kulturu dijaloga i što je to prilika za Srbiju i region da pokažu da se razvijaju i kao društvo i kao intelektualna zajednica, čime šalju poruku da mogu da razgovaraju i o najtežim temama.

"U tri prethodne godine smo videli da je moguće razgovarati o vrlo teškim temama, kao što je, za nas, tema odnosa Beograd-Priština", rekla je ona.

"Pre Briselskog sporazuma je bilo još teže, sada dijalog postoji, ali je još nedovoljno širok, nedovoljno uključuje druge delova i jednog i drugog društva. Zato smo mu ove godine dali još veći prostor, upravo da bismo pokazali da smo spremni za dijalog i da imamo šta da kažemo, i jedna i druga strana", zaključila je Lihtova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: