Subota, 19.10.2002.

16:36

Saopšteni konačni izborni rezultati izbora u BiH

Izvor: Beta

Default images
Predsednica Izborne komsije BiH Lidija Korać saopštila je u subotu konačne rezultate opštih izbora održanih 5. oktobra. Prema zvaničnim rezultatima, u naredne četiri godine članovi Predsedništva BiH će biti Sulejman Tihić iz Stranke demokratske akcije, Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice i Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke. Tihić je osvojio 37,29 odsto a Čović 61,52 odsto glasova u Federaciji BiH. Šarović je dobio 35,52 odsto glasova u Republici Srpskoj.

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH najviše mandata dobili su SDA (10 zastupničkih mesta) HDZ, SDS i Stranka za BiH (po pet mesta) i Socijaldemokratska partija BiH (četiri mesta). U Parlamentu Federacije BiH, SDA je osvojila 32 mandata a HDZ 16, popunivši tako 98 odsto poslaničkih mesta. Dva posto mandata popuniće manje stranke u Federaciji.

Za predsednika Republike Srpske izabran je Dragan Čavić iz SDS-a. Na ovim izborima prvi put su birana dva potpredsednika tog entiteta - jedan iz bošnjačkog a drugi iz hrvatskog naroda. Prvi potpredsednik RS je kandidat SDP-a Ivan Tomljenović, a drugi Adil Osmanović iz SDA. U Skupštini RS najviše poslanika imaće SDS - 26 - i ta stranka moraće da udje u koaliciji sa drugim strankama ako želi da uspostavi entitetsku vladu. Lidija Korać je novinarima u Sarajevu rekla da državni Parlament mora biti konstituisan za 30 dana, Parlament Federacije BiH za 20, a Skupština Republike Srpske najkasnije za 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: