Subota, 30.08.2008.

13:04

Kina: Policija ubila 6 osumnjičenih

Policija u Kini je, tokom sinoćne istrage napada u provinciji Sinđiang, ubila šestoricu, a uhapsila tojicu osumnjičenih.

Izvor: Beta

Default images

Jedna politička grupa iz iseljeništva optužila policiju da je likvidirala osumnjičene, članove muslimanske nacionalne manjine Ujgura. Državna novinska agencija Sinhua javila je da je policija našla devet opsumnjičenih u kukuruzištu gde su oni, naoružani noževima, započeli "žestoku borbu" protiv policajaca i ranili dvojicu.

Ubijeni i uhapšeni su osumničeni za napad izveden 12. avgusta.

Međutim, predstavnik Ujgurske iseljeničke organizacije u Nemačkoj izjavio je, pozivajući se na svedoke, da je policija opkolila kukuruzište, pozvala preko megafona osumnjičene da se predaju i zapucala na njih.

U toj oblasti naseljenoj muslimanima desila su se tri smrtonosna napada na policiju pre i tokom nedavnih Olimpijskih igara u Pekingu, za koje vlast sumnjiči Ujgure koji žele nezavisnost od Kine.

Pokrajina Sinđiang, na granci Avganistana i Pakistana, bogata je naftom i gasom.

Ujguri govore turski i njihova kultura se razlikuje od kineske većine.

Kritičari kažu da Peking koristi tvrdnje o terorizmu kao izgovor da skrši želju Ujgruraca za nezavisnost i da suzbije izražavanje njihovog identiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: