Srbija

Ponedeljak, 16.06.2008.

08:54

Otežan izvoz proizvođačima cigareta

Proizvođačima cigareta iz Srbije otežan je izvoz jer neke od susednih zemalja štite domaće proizvođače.

Izvor: Beta

Default images

Direktor za korporativne poslove BAT-a za jugoistočnu Evropu Srđan Lazović je rekao da Duvanska industrija Vranje (DIV) čiji vlasnik je BAT, ima proizvodni kapacitet od 6,5 milijardi cigareta godišnje, a da proizvodi 4,5 milijarde, što znači da fabrika u Vranju ima značajan izvozni potencijal.

"Međutim, o ozbiljnijem izvozu mogli bismo da razmišljamo kada bi uslovi u drugim zemljama u okruženju bili isti kao u Srbiji", rekao je on.

Kao primer je naveo Hrvatsku, u kojoj poreski sistem štiti lokalne proizvođače i gde, kako je naveo Lazović, godinama nije bilo moguće registrovati inostrane brendove pod istim uslovima kao domaće. Zbog toga, istakao je, Hrvatska izvozi u Srbiju 10 puta više cigareta nego što uvozi iz Srbije.

U Srbiji, gde posluju tri velika svetska proizvođača - BAT, Japan tobako internacional (JTI) i Filip Moris (Philip Morris) i jedan lokalni - Monus, konkurencija je postala još oštrija kada je sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA stupio na snagu, rekao je on.

Srbija je tada, kako je naveo, svim duvanskim kompanijama dala iste uslove, a srpski proizvođači nisu dobili takav položaj u svim zemljama regiona.

"To nije dobro jer je srpska vlada uradila ono što treba a druge zemlje nisu", rekao je Lazović. On je izrazio nadu da će se situacija u tom domenu promeniti jer je Hrvatska značajno tržište za Srbiju.

Akcija Duvanske industrije "Vranje" na Beogradskoj berzi iznosi 8.947 dinara. Akcijama se nije trgovalo u prethodna tri meseca, a tržišna vrednost preduzeća je 7,99 milijarde dinara. BAT je vlasnik 88,1 odsto akcija DIV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: