Petak, 22.07.2022.

11:43

Kina žustro Japanu: "Odmah prekinite"

Kina se čvrsto protivi novom dokumentu o odbrani Japana koju su pripremili stručnjaci te zemlje, pa je poslala poruke Tokiju, saopštio je kinesko ministarstvo.

Izvor: Tanjug

Kina žustro Japanu:
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Japan je ranije danas u beloj knjizi o odbrani, dokumentu koji se tiče odbrambenih pitanja, a objavljuje se svake godine, kao najveće pretnje po svoju bezbednost istakao posledice sukoba Rusije sa Ukrajinom, "kinesko zastrašivanje Tajvana" i ugroženost lanaca snabdevanja tehnologijom, prenosi Rojters.

"Nova bela knjiga o odbrani Japana osuđuje i blati kinesku odbrambenu politiku, ekonomski razvoj i legitimne pomorske aktivnosti", ocenio je Vang na konferenciji za medije, prenosi Rojters. Vang je istakao da izveštaj "preuveličava takozvanu kinesku pretnju" i meša se u unutrašnje stvari Kine u vezi sa Tajvanom.

"Kina je izrazila svoje snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje tome i uložila oštre prigovore japanskoj strani u vez sa tim“, dodao je on, prenosi britanska agencija. Vang je primetio da "japanska bela knjiga o odbrani pominje plan Tokija da poveća odbrambeni budžet i razvije svoje sposobnosti za protivudare".

"Pozivamo japansku stranu da odmah prekine da preuveličava bezbednosne pretnje u svom susedstvu i da na osnovu toga pronalazi izgovore za uspostavljanje sopstvene vojne mašinerije“, dodao je Vang, prenosi britanska agencija.

U japanskoj beloj knizi napad Rusije na Ukrajinu je okarakterisan kao "ozbiljno kršenje međunarodnog prava“ i izražena je zabrinutost da je rešavanje spora u Ukrajini upotrebom sile presedan koji ugrožava bezbednost Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: