Utorak, 28.08.2018.

22:34

Kuburovićeva i Fabrici o poglavljima i ustavnim promenama

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Izvor: Tanjug

Kuburovićeva i Fabrici o poglavljima i ustavnim promenama
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE

Oni su razgovarali o napretku Srbije u okviru Pregovaračkog poglavlja 23, kao i o predstojećim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je saopšteno iz tog resora, ministarka Kuburović je ukazala da će Ministarstvo pravde uskoro završiti novi tekst ustavnih amandmana, koji će biti u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Ona je dodala da će nakon toga, ministarstvo organizovati još jedan okrugli sto, kako bi predstavilo novi tekst amandmana, i kako bi se otklonile eventualne nesuglasice.

Ambasador Fabrici je pozdravio organizovanje dodatnog orkuglog stola od strane ministarstva i ukazao da potrebno pronaći kompromis, kojim će biti zadovoljne sve zainteresovane strane.

On je takođe pozitvno ocenio predstojeće javne debate u vezi sa ustavnim amandmanima za čiju će organizaciju biti nadležan skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakodavstvo, ukoliko Narodna skupština usvoji inicijativu vlade za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, za šta je potrebna dvotrećinska većina narodih poslanika.

Govoreći o zakonopisnoj aktivnosti, ministarka je istakla da je posle više godina usaglašen tekst Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koje se trenutno nalazi na mišljenju kod nadležnih ministarstava, nakon čega će biti prosleđen vladi na usvjanje.

Pored tog nacrta, vladi će na usvajanje biti prosleđen i Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je dobio pozitivno mišljenje, kako Evropske komisije, tako u „Eurodžasta“, istakla je Kuburović.

Ona je rekla da ministarstvo očekuje i mišljenje Evropske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije, za koji je takođe planirano da se do kraja godine nađe pred narodnim poslanicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: