Srbija

Sreda, 14.02.2018.

10:54

NBS očekuje oporavak domaće tražnje i inflaciju od 3%

Prema februarskoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija će i u naredne dve godine nastaviti da se kreće u granicama cilja od tri odsto.

Izvor: Tanjug

NBS očekuje oporavak domaće tražnje i inflaciju od 3%
(Foto: Thinkstock)

Odstupanja su moguća od 1,5 procenata u oba smera, saopšteno je u NBS.

U uslovima niskih inflatornih pritisaka, po osnovu većine faktora, iz domaćeg i međunarodnog okruženja i efekta visoke baze kod cena voća i povrća, a u kratkom roku i energije, inflacija će se tokom ove godine kretati bliže donjoj granici od dozvoljenog odstupanja od cilja, navodi se u februarskom izveštaju NBS o inflaciji.

Sa druge strane, NBS očekuje postepeni oporavak domaće tražnje što bi u srednjem roku trebalo da utiče na umeren rast inflacije i nastavak njenog kretanja u granicama cilja.

U izveštaju, predstavljenom na konferenciji za medije u NBS, navodi se da će odluke o monetarnoj politici i u narednom periodu zavisiti od procene uticaja domaćih faktora i faktora iz međunarodnog okruženja, na kretanje inflacije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: