Kultura

Nedelja, 08.10.2017.

11:06

Počeo 12. JoakimInterFest

U Knjaževsko srpskom teatru je počeo Međunarodni pozorišni festival 12. JoakimInterFest, izvođenjem predstave "Iluzije" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda koju je režirala Tatjana Mandić Rigonat.

Izvor: Beta

Počeo 12. JoakimInterFest

Na svečanom otvaranju festivala koji nosi podnaslov "Okean, teatar" selektor i direktor Bitef teatra Miloš Latinović rekao je da su festivali danas ono što su nekada bili sajmovi za privilegovane varošice i gradove.

"Festivali su sabornost i mesto gde se okupljamo da bi videli predstave ali i gde bi se međusobno videli. Bez obzira na koncepcije i ono što žele da kažu festivali su naši važni međaši kulture i zbog toga bi trebalo da ih podržavamo i da se bavimo njima", rekao je Latinović.

Prema njegovim rečima, festival u Kragujevcu ima svoje izuzetno mesto u kulturi Srbije. Latinović je novinarima rekao da za JoakimInterFest tražio žanrovsku raznovrsnost u moru pozorišta koje postoji, a pre svega glumačku igru.

"Videćete strahovito dobre glumce, koji apsolutno plene i osvajaju prostor scene i to će biti linija koja će povezati predstave i žanrove u festivam programu", rekao je Latinović.

JoakimInterFest se nastavlja u nedelju predstavom "Dva" u režiji Roberta Talarčika i izvođenju Teatra KOREZ iz Katovice (Poljska).

Do 15. oktobra u konkurenciji za festivaske nagrade su i predstave Mađarskog državnog pozorišta "Čiki Gergelj" iz Temišvara (Rumunija), Akademsko ruskog dramskog teatra Joškar-Ola iz Ruske federacije, Zvezdara teatra, (Srbija), Kazališta Planet art iz Zagreba (Hrvatska) i Dramatično-kuklen teatra Vraca (Bugarska).

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: glumica Radmila Živković, dramaturg đorđe Milosavljević i rediteljka Slađana Kilibarda. U čast nagrađenih, poslednjeg festivalskog dana, biće izvedena predstava Ateljea 212 "Slavna Florens" u režiji Đurđe Tešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: