Utorak, 19.09.2017.

10:20

Deo Hrvatske u crvenom: Čeka ih "potop"

Nakon višenedeljnih požara tokom leta u Hrvatskoj, u jednom broju gradova i opština srušeni su rekordi u najvećoj količini padavina.

Izvor: Tanjug

Deo Hrvatske u crvenom: Čeka ih
Zadar, Tanjug arhiva

Crveni alarm je ponovo na snazi za područja Gospića, Rijeke i Splita.

Prema podacima hrvatskih hidrometeorologa u Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku i Gospiću izmerene su najveće dnevne količine padavina od početka merenja, još od 1872. godine.

Septemarski zabeleženi rekordi u količini padavina srušeni su na zadarskom području, u Poreču, Rabu i na Zavižanu.

Novi, zabeleženi rekordi danas i sutra bi mogli dobiti nove, veće vrednosti, a uz povećanje izmerenih padavina i nove rekorde, povećaće se i broj mesta u kojima su izmereni.

Kako prenosi portal "Indeks", upozorenje je danas izdato za veliki deo jadranske obale, Liku i Gorski kotar.

Obilne kiše potopile su protekli vikend Ogulin. Voda se još nije povukla, a za danas je najavljena nova, velika količina padavina. U Gospiću, Ogulinu i okolini, očekuje se više od 40 mm padavina po kvadratnom metru.

Akademik Mirko Orlić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izjavio je za HRT da klimatolozi oduvek znaju da će s globalnim otopljavanjem uvek ići ekstremi - duga topla razdoblja i intenzivna kišna razdoblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: