Norveški stručnjaci stižu u Beograd: Imaju isti jezivi zadatak kao i pre 12 godina

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se 2011. godine bavili traumama njihovih građana nakon masakra koji je počinio Andres Brejvik, stižu u Srbiju.

Izvor: Danas, Jutarnji list
Podeli
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Kako navode mediji, to je potvrdila profesorka psihologije Tamara Džamonja Ignjatović, članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i bezbednosti mladih, koja je formirana nakon ubistva dece I čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar".

Mediji podsećaju i da je došlo do nesaglasja između dve grupe roditelja đaka "Ribnikara", jer jedni smatraju da školska godina za svu decu te škole trebalo da se zzavrši 2. juna, dok drugi smatraju i ističu da je preko 80 odsto dece izrazilo želju da se u školu vrate I nzavrše školsku godinu regularno.

"Ovde je problem u tome što je malo ko spreman da razmišlja o potrebama druge strane. Jedni imaju potrebu da se deca okupljaju, idu u školu, drugi ne mogu ni da zamisle da ta škola nastavi da radi i često tu bol koju ne mogu dovoljno da podele s drugima, transformišu u ljutnju. Zato se mora pitati struka, a da se politika i političari ne mešaju, ni slučajno. Pustite struku da radi i nemojte donositi odluke preko noći jer to može da dovede do kaosa. Roditelji će učestvovati u svim rešenjima i dati konačni sud, a kako će ta škola raditi i u kom pravcu će sve ići, odlučiće eksperti, ali ništa neće biti učinjeno bez prethodnog mišljenja roditelja. Njihovi zahtevi su suprotstavljeni, ali su potrebe da svako obeleži i izrazi svoju patnju – iste", naglašava Džamonja, piše Jutarnji list.

Prema njenim rečima, u Beograd stiže tim stručnjaka iz Norveške, koji su se bavili traumama građana nakon što je Brejvik, ekstremista i "ideološki terorista", u jednom danu ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

"Kolege nam stižu u pomoć jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekti, koje su projektirali memorijalni centar nakon ubistva u Norveškoj. Oni će učestvovati u planiranju memorijalnog centra u 'Ribnikaru', a tim psihologa i terapeuta će, zajedno sa nama, pažljivo saslušati svakog roditelja i videti šta ko od njih želi, na koji način se bore s traumom, strahovima, bolom i kako to premostiti", rekla je ona.

Ovi eksperti su, dodaje, nakon Brejvikovog masakra, napravili prvo Trauma centar, u kojem su se bavili pružanjem pomoći svim ljudima koji su direktno pogođeni ubistvima, ali i onima koji su proživljavali traumu.

"Isto kao što su radili s ljudima u Norveškoj, postupiće i s ljudima u Beogradu. Sve će ih saslušati, to je prvo i najvažnije, a onda ćemo zajedno napraviti pažljiv plan kako da dođemo do zajedničkog rešenja, pre svega po pitanju škole, i kako da sprečimo dalje konflikte među roditeljima", kaže profesorka Džamonja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu