Volas: "To je haos"

Velika Britanija ima više najsavremenijih aviona F-35 nego pilota zbog problema sa letačkom obukom, otkrio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2022.

22:11

Volas:
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ministarstvo odbrane ima samo nešto više od 20 ratnih aviona sledeće generacije čija je vrednost 100 miliona funti, ali ne može čak ni da ih letački popuni, izjavio je Ben Volas.

"To je haos", rekao je bivši oficir Kraljevskog vazduhoplovstva.

Ministar odbrane je situaciju opisao kao "priličan izazov", tvrdeći da je manjak pilota bio i zbog toga što je avion F-35 "lajting" nov.

Međutim, Ministarstvo odbrane je formalno objavilo svoju nameru da kupi avione – program koji vode Sjedinjene Države i američki odbrambeni gigant Lokid Martin – još 2006. godine, a prvi britanski pilot je njime leteo tek 2010. godine.

Sekretar odbrane je priznao da je letačka obuka vojske – opterećena kašnjenjima, sa pilotima koji čekaju i do osam godina da se kvalifikuju umesto ciljanog vremena od dve do tri godine – bila ključni faktor.

On je pre više od tri godine dao instrukcije ser Majku Vigstonu, šefu Kraljevskog vazduhoplovstva, da obuku letenja odredi kao jedini prioritet.

F-35 je jedan od najskupljih i najpoželjnijih programa opreme u Velikoj Britaniji, sa mlaznjacima za koje smatraju da donose novi nivo sposobnosti oružanim snagama zbog svojih sofisticiranih radara, senzora i drugih delova tajne opreme.

Britanija je prvobitno nameravala da kupi 138 aviona F-35, međutim, trenutno je kupljeno svega 27 aviona.

Jedan od njih je van upotrebe nakon što se prošle godine srušio u more sa jednog od nosača aviona Kraljevske mornarice, još tri su u SAD, a samo 23 su u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: