Svet 1

03.05.2024.

18:24

Istorijski gubitak: Obrt u Velikoj Britaniji posle 14 godina

Konzervativna partija, koja upravlja Velikom Britanijom, doživela je danas teške gubitke na lokalim izborima, dodatno cementirajući očekivanja da će se opozicioni laburisti vratiti na vlast posle 14 godina, na opštim izborima koji se očekuju ove godine.

Izvor: Beta

Istorijski gubitak: Obrt u Velikoj Britaniji posle 14 godina
EPA-EFE/NEIL HALL

Podeli:

Laburisti su osvojili lokalne samouprave u Engleskoj koje decenijama nisu bile pod njihovom kontrolom, a bili su uspešni i na dopunskim izborima za parlament što će, ako se ponovi na opštim izborima, dovesti do jednog od najtežih poraza konzervativaca u njihovoj istoriji.

Do sada su prebrojani glasovi za oko trećinu od 2.661 odborničkih mesta, i konzervativci su izgubili 185 a laburisti osvojili 73. I druge stranke, popoput centrističkih Liberalnih demokrata i Zelene stranke takođe su ostvarile uspehe. Reformska stranka, koja pokušava da sa desne strane uzurpira glasove konzervativaca, imala je nešto uspeha u Blekpul Sautu, gde je zamalo izbila na drugo mesto po broju glasova.

Rezultati su sumorni po premijera Rišija Sunaka, koji može da odahne, bar što se revolta u stranačkim redovima tiče, samo zbog činjenice da je jedan gradonačelnik sa severoistoka Engleske uspeo da se održi na vlasti, doduše sa smanjenom podrškom.

Za Kira Starmera, vođu Laburističke partije, rezultati su generalno vrhunski, a jedini negativni ishodi za laburiste zabeleženi su u nekim oblastima sa velikom muslimanskom populacijom kao što su Blekbern i Oldam na severozapadu Engleske - po svoj prilici zato što je rukovodstvo stranke snažno proizraelski orijentisano po pitanju rata u Gazi. 

Najvažniji uspeh za Laburiste je, najverovatnije, osvajanje poslaničkog mesta u Parlamentu, na osnovu specijalnih dopunskih izbora u Blekpul Sautu na severozapadu Engleske. To mesto je pripalo konzervativcima na poslednjim generalnim izborima 2019. godine, u vreme kada je premijer bio Boris Džonson i kada je njegova stranka zadobila veliku podršku u delovima zemlje koji su glasali za Bregzit.

Laburista Kris Veb osvojio je 10.825 glasova a drugoplasirani konzervativni oponent imao je tek 3.218 glasova.

Kir Strarmer je otišao u Blekpul na čestita Veu i tom prilikom je pozvao pemijera Sunaka da zakaže opšte izbore. Sunak je ovlašćen da odredi datum, a već je stavio do znanja da će izbori biti u drugoj polovini godine.

Posmatrači izbora kažu da rezultati ukazuju na to će konzervativci izgubiti oko polovine odborničkih mesta koja pokušavaju da odbrane, i da je ovo možda najgori poraz konzervativaca u poslednjih 40 godina.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: