Ponovo najmlađi na udaru korone; Zaražena većina građana koji dolaze sa odmora iz inostranstva

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je večeras da je situacija sa koronavirusom u Srbiji dosta nesigurna i apelovao na sve da poštuju preventivne mere.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Pogledajte ruke: Ovaj bolni simptom se javlja posle korone i može da traje mesecima FOTO

On je za RTS rekao da u Srbiji postoji dosta zaraženih osoba i da je, kako je ocenio, njihov broj daleko veći nego što se može videti u objavljenim brojevima.

Rekao je da zabrinjava i što su među obolelima zastupljeni svi uzrasti kao i što se broj preminulih održava na „značajnom nivou“.

"I jedan preminuli je mnogo, a kamoli 14-15 i moramo da skrenemo pažnju svima da se čuvaju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na starije i hronične bolesnike, ali i mlađe koji žive sa njima, iako aktuelni tip kovida lako preboljevaju.

Pedijatri upozoravaju da među obolelima od korona virusa ima i dece do četiri godine sa ozbiljnim problemima, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i poručio da je za dobrobrobit ugroženih grupa od izuzetnog značaja da se svi građani pridržavaju preporučenih mera zaštite.

"Moramo se zaštiti, a pre svega da oni stariji i sa hroničnim bolestima prime četvrtu dozu vakcine", rekao je on.

Prema njegovim rečima, neophodno je da bude mnogo više vakcinisanih osoba.

Podsetio je, pozivajući se na iskustva evropskih država, na neophodnost nošenja maski u zatvorenom prostoru.

On je naglasio da je ključno u ovom trenutku da svi koji nisu primili četvrtu dozu vakcine to i učine, ali i da se poštuju preporučene mere distance i nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Kazao je da je zaražena većina građana koji dolaze sa odmora iz inostranstva, ali i da se virus širi jer je i sezona svadbi i letnjih festivala.

Na pitanje da li će od septembra doći do pooštravanja mera, doktor je kazao da se to u ovom trenutku ne zna i da se može desiti da se ovaj letnji talas spoji sa septembarskim.

"Svako mora razmmišljati o tome koliko je osetljiv, koliko je njegov imunitet ugrožen, da li može doći do pada imuniteta zbog postojećih bolesti, prema tome, mora biti vakcinisanih mnogo više", poručio je Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu