Dr Šekler: Utrostručeni brojevi, 19 puta je zaraznije

Beograd -- Broj zaraženih koronavirusom u poslednje dve nedelje se u Srbiji utrostručio.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, kaže da je jedan od razloga i taj što su se pojavile podvarijante omikrona BA-4 i BA-5, koje su zaraznije od prethodnih sojeva.

Šekler kaže da broj zaraženih koronavirusom raste zbog pojave dve nove subvarijante omikron soja BA-4 i BA-5, koje se prenose brže i do 19 puta od prethodnog soja omikrona.

Dr Šekler kaže i da za sada nema informacije da ti sojevi daju teže kliničke slike, odnosno da su patogeniji. Dodaje i da je jedan od razloga za rast obolelih i povećan broj kontakata među ljudima.

"Interesantno je da od ovog soja, kada se pojavio u Južnoj Africi, uglavnom su obolevali mlađi, a kada se pojavio u Portugaliji uglavnom stariji, preko 65 godina. Razlog je možda i procenat vakcinisanih", kaže Šekler.

Ističe da u Srbiji ne skače drastično broj obolelih i da ne prati broj pacijenata koji su hospitalizovani, odnosno koji su na respiratorima ili koji su preminuli, te da ne ide proporcijalno povećanje.

Kod nas je najvažnije da nije popunjena ni petina, možda ni desetina kapaciteta u bolnicama. Mislim da nema razloga za strah, jer one koje su najbolje opremljene i spremne su prazne - kaže i dodaje da će se "sigurno povećavati" broj novozaraženih u Srbiji.

Šekler kaže da je i zbog letnjeg perioda povećan broj kontakata među ljudima, zbog čega ima i veći broj obolelih, te da koronavirusu vreme "ide naruku".

"Po pravilu ovo vreme ne bi trebalo da mu ide naruku, ali mu ide jer je povećan broj kontakata, kao i pojava novog soja. Ide mu naruku i što su mnogi ljudi nisu primili treću vakcinu krajem prošle godine", objašnjava Šekler.

Ističe da vakcine štite i dalje od koronavirusa, te da potpuno sprečavaju hospitalizaciju, odnosno da je blaža klinička slika ukoliko dođe do zaražavanja.

"Nije se desilo da vakcina sto odsto ne radi. Smanjena je njena efikasnost kažu od šest do osam puta za BA-4 i BA-5. To u praksi nije tako strašno kao što zvuči. Ako se neko vakcinisao četvrtom dozom, ima skok antitela od nekoliko desetina puta", naglašava Šekler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu