Amerika u pripravnosti?

Sjedinjene Američke Države će učiniti sve što je do njih da se smanje tenzije sa Kinom i spreče sukobi, iako Peking postaje sve agresivniji u azijskom regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je izjavio danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država napeti su poslednjih meseci, a dve najveće svetske ekonomije se sukobljavaju oko svega, od Tajvana i kineskog poštovanja ljudskih prava do vojnih aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Na sastanku između Ostina i kineskog ministra odbrane Vei Fenghea u petak, obe strane su ponovile da žele poboljšanje odnosa, iako nije bilo znakova bilo kakvog napretka u prevazilaženju razlika koje postoje, navodi britanska agencija.

Ostin je u obraćanju na Šangri-La dijalogu, glavnom bezbednosnom skupu u Aziji, rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da budu u pripravnosti , zajedno sa svojim saveznicima, uključujući Tajvan.

"To je posebno važno jer Kina zauzima prinudniji i agresivniji pristup u svojim teritorijalnim zahtevima", rekao je američki ministar.

Kina smatra da je Tajvan njena suverena teritorija i obećala je da će ga staviti pod svoju kontrolu i silom, ako to bude potrebno, a Ostin je naglasio da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja nebezbednih i neprofesionalnih susreta kineskih aviona i plovila, sa onima drugih zemalja, kao i upada kineskih vazduhoplovnih snaga u zoni protivvazdušne odbrane Tajpeja, prenosi Rojters.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je u petak Sjedinjenim Državama na podršci i osudilo "apsurdne" tvrdnje Kine o suverenitetu, a Ostin je naglasio da se politika Sjedinjenih Država u vezi Tajvana i dalje protivi bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo za ostrvo, navodi Rojters.

"Naša politika se nije promenila. Ali, nažalost, izgleda da to ne može da se kaže za Kinu. Učinićemo šta je do nas da odgovorno upravljamo ovim tenzijama, da sprečimo sukobe i da težimo miru i prosperitetu ", naglasio je Ostin.

On je rekao i da "održavanje mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza nije samo interes SAD, već da je to pitanje koje izaziva međunarodne zabrinutosti", navodi Rojters.

Prošlog meseca američki predsednik DŽozef Bajden je izjavio da će se SAD vojno angažovati u slučaju da Kina napadne Tajvan, a američke vlasti su kasnije istakle da se njihova politika po tom pitanju nije promenila i da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana, što nije pojasnilo stav SAD o tom pitanju.

Ove godine Vašington je upozorio i da je Peking spreman da pomogne Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, napominje Rojters.

Kasnije je saopštio da vojna i ekonomska podrška Kine Moskvi nije ostvarena, ali da verovatnoća da će doći do toga i dalje postoji.

Kina nije osudila napad Rusije na Ukrajinu i ne naziva ga invazijom, već je pozvala na rešenje putem pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu