Sreda, 27.04.2022.

07:56

"Ako Putin uspe"

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da Ukrajini isporuči borbene tenkove leopard.

Izvor: Jutarnji list

EPA/EFE/STR

On je dodao i da Nemačka treba da ubrza isporuke oružja Kijevu.

"Nisam na položaju kancelara Olafa Šolca. Mogu samo reći šta bih učinio na njegovom mestu, isporučio bih tenkove", rekao je Nauseda u sredu, prenela je medijska grupa Funke.

Nakon višenedeljnih pritisaka u zemlji i inostranstvu i nejasnoća oko njihovog, Nemačka je u utorak najavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruskih napada.

Nauseda je rekao da Nemačka ide u pravom smeru, ali da ne može stati na pola puta ako želi biti dosledna.

"Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo biti prekasno", upozorio je.

Litvanije je članica Severnoatlanrske alijanse te je Nauseda pozvao savez da se s nadzora vazdušnog prostora preusmeri na protivvazdušnu odbranu, rekavši da je ukrajinski rat pokazao važnost takve odbrane.

"Uz nadzor vazdušnog prostora, naši piloti trenutno mogu prikupljati samo informacije o kršenju vazdušnog prostora. Ali nema zapovesti za rušenje neprijateljskih vojnih aviona u hitnim slučajevima", rekao je. Zemlje koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju potporu Kijevu, uključujući dostavu teškog naoružanja, tenkova i aviona, poručila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

U najvećem napadu na evropsku državu od Drugog svetskog rata do sada je ubijeno hiljade ljudi i izazvao je razaranja širom Ukrajine, prisiljavajući Zapad da preispita svoj pristup zaštiti i globalnoj stabilnosti.

Trus će, po unapred objavljenim delovima iz govora koji će održati u sredu uveče, upozoriti da treba sprečiti ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi pobedu i rat iskoristi kao podsticaj za novi svetski sigurnosni poredak.

"Ako Putin uspe, dalja patnja širom Evrope biće neopisiva i biće strašnih posledica širom sveta. Nikada se više nećemo osećati sigurno. Stoga moramo biti spremni na težak i dug put i udvostručiti našu podršku Ukrajini", upozoriće britanska ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: