Ishrana 1

15.05.2024.

20:21

Konzumiranjem ova četiri začina pospešićete funkcije mozga

Za ukupno blagostanje našeg organizma izuzetno je važno zdravlje našeg mozga.

Izvor: 24sedam.rs

Konzumiranjem ova četiri začina pospešićete funkcije mozga
Shutterstock/Krasula

Podeli:

Dakle, ako želimo raditi na svom kognitivnom zdravlju, u ishranu možemo uključiti razne namirnice koje su odlične za naš mozak. Ponekad je to samo jednostavno dodavanje različitih začina.

Neurolog dr Brendon Kroford nedavno je izneo nova saznanja o ovoj temi. Naglasio je koristi pripremanja obroka s nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga i čak poboljšati koncentraciju. A ova četiri posebno se ističu:

Kurkuma

Dr Kroford ističe snagu kurkume, zahvaljujući aktivnom spoju, kurkuminu. Poznat po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.

"Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu", objašnjava doktor.

Đumbir

Kada je reč o protivupalnim začinima, ne možemo pogrešiti s đumbirom.

"Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe pomaže u ravnoteži neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju", ističe neurolog.

Cimet

Ako žudimo za nečim slatkim, možemo posegnuti za cimetom. Prema neurologu, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima - moćan je izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa.

"Cimet takođe može regulisati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti", rekao je.

Crni biber

Crni biber donosi značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga, posebno u kombinaciji s kurkumom.

"Piperin, aktivni spoj u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju varenja i apsorpcije hranljivih materija, direktno podržavajući kognitivno zdravlje", zaključio je dr Kroford.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Povlače se, kraj?

Trupe američke vojske počele su da se povlače iz Nigera, kako se navodi u zajedničkom saopštenju vojnih resora SAD i Nigera.

11:14

9.6.2024.

1 d

Podeli: