Aktuelno 7

15.05.2024.

18:30

U Kini prodaju AI klonove preminulih rođaka VIDEO

U Kini je kloniranje mrtvih rođaka pomoću veštačke inteligencije postala uspešna industrija, snižavajući cene i podstičući tehnološki napredak u periodu od kada se ovakve usluge nude.

Izvor: Futurism

U Kini prodaju AI klonove preminulih rođaka VIDEO
metamorworks / Shutterstock.com

Podeli:

U intervjuu za NPR, reporter MIT Tech Review-a Zei Jang razgovarao je o fascinantnoj i sablasnoj industriji. Prema njegovom izveštaju, ožalošćeni sada mogu da kupe AI replike svojih preminulih voljenih osoba od raznih kompanija za samo 140 ili 150 dolara, dok bi pre samo nekoliko godina to koštalo više od 1.000 dolara.

Jedan od pionira ove tehnologije je firma Silicon Intelligence sa sedištem u Nandžingu, čiji je suosnivač Sun Kai dao svojim inženjerima da kreiraju avatara njegove majke nakon što je ona neočekivano preminula 2019. U početku je klon njegove majke bio nezgrapan i repetitivan – ali ugodnost koju je klon doneo ipak je bila stvarna.

"Moja mama nije delovala baš prirodno, ali sam ipak čuo reči koje je često govorila: 'Jesi li već jeo?'", rekao je Sun za Tech Review. "Uvek bi ponavljala ta pitanja iznova i iznova, što je za mene bilo voma emotivno kada bih ih čuo".

Davanje poverenje mrtvima je, kako Jang primećuje, sastavni deo tradicije obožavanja predaka u Kini. Uraditi to sa likom voljenog člana porodice na ekranu nije isto što i pisati im pisma ili paliti tamjan za njih tokom praznika, ali usvajanje ovoga se očigledno ubrzalo kako se AI tehnologija poboljšavala.

Etički problemi, naravno ostaju bitni u ovoj sferi, ali kineske kompanije su kreirale ove avatare uz "eksplicitnu saglasnost članova uže porodice", tvrdi Jang.

"Neki od njih kažu da to ne bi trebalo da bude samo jedan član porodice, već bi svi vaši preživeli članovi porodice trebalo da se slože da vas repliciraju", objasnio je on.

Uprkos jedinstvenoj kineskoj kulturi obožavanja predaka, Jang je rekao da bi mogao da vidi ovakvu vrstu "bota smrti" ili "bota-duhova", kako ih neki mediji nazivaju, da se koriste i u drugim zemljama koje imaju različite, ali kompatibilne odnose sa zagrobnim životom.

"Definitivno mislim da to može da prođe u kulturama u kojima postoji tradicija da se ili poštuju mrtvi ili da se razgovara i komunicira sa njima na neki duhovni način", rekao je on.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: