Aktuelno 8

15.05.2024.

14:39

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Izvor: Business Insider

Apel za sve: "Vozite kao žene!"
Shutterstock/ddisq

Podeli:

Victimes & Citoyens, grupa posvećena podršci žrtvama saobraćajnih nesreća, pokrenula je kampanju kako bi pokušala da razbije, kako kaže, "mizogini" stereotip da su muškarci bolji vozači od žena.

Oslanjajući se na podatke francuske Nacionalne opservatorije za bezbednost na putevima za period 2022-2023, ova grupa je saopštila da 84% nesreća sa smrtnim ishodom izazivaju muškarci.

U 2022. godini, prema izveštaju francuske vlade, 3.550 ljudi je poginulo na putevima u Francuskoj i njenim prekomorskim teritorijama.

"Kada pogledamo brojke, one su jasne: da bi ostali živi za volanom, najbolja stvar za muškarce je da usvoje isto ponašanje kao i žene", piše na sajtu kampanje.

Victimes & Citoyens je takođe naveo podatke koji pokazuju da 88 odsto mladih vozača ubiju muškarci, 93 odsto pijanih vozača koji učestvuju u nesrećama su muškarci, a da je kod žena osam puta manja verovatnoća da će doživeti nesreću sa smrtnim ishodom na putu.

"Statistički, voziti kao žena znači samo jednu stvar - ostati živ", napisala je ova grupa na svom sajtu.

Istorijski gledano, muškarci su imali više premije osiguranja, jer ih osiguravajuća društva vide kao veći rizik, navodi "Yahoo Finance".

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: