Garaža 12

15.05.2024.

18:36

Kako prepoznati da akumulator slabi: Ova jednostavna radnja će vam pomoći

Problemi s akumulatorima često muče vozače i mehaničare - ciklusi punjenja i praženjenja, starost automobila i akumulatora... na kraju sve to rezultira kvarovima.

Izvor: Revijahak

Kako prepoznati da akumulator slabi: Ova jednostavna radnja će vam pomoći
Shutterstock/13_Phunkod

Podeli:

Nivo baterije možete proveriti parkiranjem automobila u mraku ispred zida, isključivanjem motora i uključivanjem kratkih svetala. Ako svetlo nakon kratkog vremena postane tamnije, akumulator slabi.

Naravno, akumulator uvijek možete da proverite i voltmetrom, ali on nije deo alata i uređaja u svakom prosečnom domaćinstvu.

Posebno pripazite i kod zaključevanja vozila. Ako zaboravite da ugasite svetla ili ne zaključate vrata, kod nekih modela vozila ostaće vam svetlo u unutrašnjosti.

Na pitanje koliko je potrebno da se akumulator isprazni, odgovorio je Marin Morava, tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu.

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, npr, benzinskih motora ako prenoće sa uključenim osvjetljenjem putničkog prostora, mogu se isprazniti do nivoa da sledeći dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Najčešće će ovaj problem obuhvatati akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja  smanjen im je kapacitet.

Struje koje mogu proticati u stanju mirovanja automobila se kreću od oko 0,4A do 2A, u zavisnosti od broja sijalica u automobilu, što može starijem akumulatoru predstavljati problem.

Problemi sa pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih sijalica u stanju mirovanja - ostaće nešto struje u vozilu za manja trošila, ali je to nedovoljno da se pokrene motor.

Ovaj tip problema se najčešće dogodi vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore, ili se unutrašnja rasveta uključi na prekidaču završetkom vožnje kako bi se nešto pročitalo i završetkom putovanja se napušta vozilo, a prekidač se ručno ne vrati na automatsko isključivanje i napusti se vozilo očekujući da će se unutrašnja rasveta sama isključiti.

S obzirom na to da je svetlo bilo uključeno predveče, sutra ujutru se već možemo naći zatečeni jer vozilo ne reaguje na daljinski ključ, i moramo da uđemo preko mehaničkog ključa i brave.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: