Oružje stiže u Ukrajinu: Održan sastanak u vazdušnoj bazi

SAD i njihovi saveznici obećali su danas na sastanku u nemačkoj vazdušnoj bazi novu isporuku težeg naoružanja Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2022.

19:58

Oružje stiže u Ukrajinu: Održan sastanak u vazdušnoj bazi
Foto: Profimedia

Nedavno su Amerikanci odobrili isporuke oružja u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara, uključujući artiljeriju i dronove koje su odbijali da pošalju u ranijim fazama rata, a sada žele da to učine i njihovi saveznici.

"Zemlje širom sveta ujedinjene su u svojoj odlučnosti da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske imperijalističke agresije", rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin zvaničnicima iz više od 40 zemalja u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, sedištu američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi.

"Ukrajina očigledno veruje da može da pobedi, pa tako i svi ovde", rekao je Ostin, najavljujući ovakve sastanke svakog meseca. Današnji sastanak će postati kontakt grupa za odbranu Ukrajine koja će se sastajati svakog meseca", rekao je Ostin, prenosi AFP.

Nemačka je promenila svoju dosadašnju politiku i danas je saopštila da će u Ukrajinu poslati lake tenkove gepard sa protivavionskim topovima.

"Pravi značaj ove odluke nije u razlici koju Gepardi mogu da naprave na bojnom polju, već u signalu koji šalju", rekao je Marsel Dirsus sa Instituta za bezbednosnu politiku Univerziteta u Kilu.

Mark Mili, načelnik Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao je novinarima dok je leteo na sastanak u utorak da će narednih nekoliko nedelja u Ukrajini biti "veoma, veoma kritične”.

"Potrebna im je stalna podrška da bi bili uspešni na bojnom polju. I to je zapravo svrha ove konferencije", rekao je on, dodajući da konferencija takođe ima za cilj da koordinira vojnu pomoć Ukrajini, uključujući teško naoružanje kao što su haubice.

Ostin, koji je u nedelju posetio Kijev zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao je juče: „Želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mere da ne može da uradi stvari koje je uradila u invaziji na Ukrajinu.

Nemačka, najveći ruski potrošač energije, takođe je rekla da se nada da će eliminisati rusku naftu iz svojih rezervi u roku od nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: