Svet 2

03.05.2024.

8:02

Ukrajina će ući u pregovore sa Rusijom? Oglasio se general

Ukrajina će u nekom trenutku morati da uđe u pregovore sa Rusijom kako bi okončala više od dve godine dug rat, izjavio je visoki zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe general-major Vadim Skibitski.

Izvor: Tanjug

Ukrajina će ući u pregovore sa Rusijom? Oglasio se general
shutterstock, StunningArt

Podeli:

On je u intervjuu za Ekonomist, koji piše da ukrajinski general "ne vidi način da Ukrajina dobije rat samo na bojnom polju", rekao da se trenutno obe strane bore za "najpovoljniju poziciju" uoči potencijalnih pregovora.

"Ali, smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovini 2025.", procenjuje Skibitski, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne uprave HUR.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacivao je razgovore sa Kremljom, a dekretom koji je izdao nakon što je Rusija anektirala četiri ukrajinske oblasti 2022. pregovori se smatraju "nemogućim", podseća Rojters.

Skibitski je, međutim, za Ekonomist rekao da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što bi bio slučaj s bilo kojim ratom.

"General Skibitski kaže da ne vidi način da Ukrajina dobije rat samo na bojnom polju. Čak i kad bi uspela da potisne ruske snage nazad do granica - što je sve dalja perspektiva - to ne bi okončalo rat", piše londonski list.

Zelenski i drugi zvaničnici rekli su da Rusija nije pozvana na "mirovni samit" planiran u Švajcarskoj u junu jer, kako navode, nema garancija da će Moskva razgovarati u dobroj veri.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da skup taj skup ne može biti "ozbiljna konferencija s ozbiljnim očekivanjima neke vrste rezultata" bez prisustva Rusije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: