Rumunski parlament odobrio koalicionu vladu

Bukurešt -- Rumunski zakonodavci su danas velikom većinom glasova podržali koalicionu vladu premijera Nikole Čuke, čime je okočan dvomesečni politički zastoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Alexandru Dobre
Tanjug/AP Photo/Alexandru Dobre

"Konačno možemo da ponudimo predvidljivost i garantujemo stabilnost i razvoj. Danas je prvi dan novog pristupa upravljanju Rumunijom u cilju poboljšanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije njenih gradjana", izjavio je Čuka u parlamentu, a prenosi agencija Rojters.

Čuka (54), penzionisani general, vodiće vladu do 25. maja 2023. godine u skladu sa rotirajućim koalicionim sporazumom sa nekadašnjim neprijateljem te stranke, Socijaldemokratskom partijom (PSD).

Zajedno sa partijom Madjara UDMR i nezavisnom grupom etničkih manjina, Čukina vlada ima ogromnu podršku od preko 70 odsto poslanika. Kabinet je danas podržalo 318 poslanika od 444 prisutna poslanika.

Koalicija će rotirati premijere na svakih godinu i po dana.

Stranka PSD će biti na čelu ministarstva finansija, poljoprivrede, odbrane i transporta, a liberali će biti na čelu resora kao što su pravosuđe, energetika, unutrašnji i spoljni poslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu