"Nemoguća misija" potpredsednice SAD

Kamala Haris, prva potpredsednica SAD-a, stigla je u utorak u posetu Francuskoj.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2021.

10:10

Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Prati je suprug Daglas Emhof za kojeg će, kako to protokol podrazumeva, brinuti prva dama Francuske, Brižit Makron.

Službenih podataka o njegovom programu nema. Interesantno je da je ovo prvi put da je prati na službenom putu. Potpredsednica je po dolasku posetila Institut Paster sa kojim je sarađivala njena majka, Šimala Gopalan, naučnica na istraživanjima raka dojke 1980-ih godina.

"Neka od najvažnijih otkrića u nauci o bilo kojem pitanju, od besnila do HIV-AIDS-a, do raka dojke, do mRNA i onoga što radimo oko vakcine i pandemija, dogodila su se ovde u saradnji s francuskim naučnicima, američkim naučnicama, naučnicima sa svih strana sveta", rekla je potpredsednica Haris.

Tako je započeo četverodnevna poseta koju je 22. oktobra najavio američki predsednik Džo Bajden, nakon razgovora s francuskim, Emanuelom Makronom.

Odnosi dve zemlje ozbiljno su uzdrmani 2003. godine, kad je tadašnji predsednik Žak Širak odbio poziv da učestvuje u invaziji na Irak.

U kantini Kongresa SAD-a tada su pomfrit, "french fries",(francuski pomfrit) preimenovali u "freedom fries"(slobodarski pomfrit).

Drugi je udarac uslijedio sredinom septembra kad je objavljeno da će Australija raskinuti sporazum s Francuskom o kupovini podmornica kako bi ga sklopila sa SAD-om koji će joj omogućiti da klupi nuklearne podmornice.

Francuska je ostala u šoku jer je reč o gubitku posla vrednog najmanje 40 milijardi dolara.

A i o pitanju francuskog utjicaja u Indo-Pacifiku gde ima prekomorske teritorije.

Odnosi su donekle popravljeni, Bajden i Makron su se sastali u Rimu na samitu G20 krajem oktobra i američki se predsednik izvinio zbog nespretnosti u sprovođenja dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: