Izvor: Avaz.ba

Italija je među poslednjim zemljama EU koja je uvela digitalnu nomadsku vizu, dajući radnicima kojii rade na daljinu priliku da kombinuju posao sa više zadovoljstva dok putuju.

Od 4. aprila, novi zakon sada omogućava ljudima bez pasoša EU (ili bilo koje druge vize) da legalno borave u zemlji i rade dugoročno, piše Forbs.

Italijanska viza definitivno nije jedna od najlakših za dobijanje u EU. Da bude jasno, svako ko želi da se prijavi mora se smatrati "visoko kvalifikovanim", a italijanska vlada to vidi kao neko "ko obavlja visokokvalifikovanu radnu aktivnost koristeći tehnološke alate koji im omogućavaju da rade na daljinu, kako kao frilenseri, tako i kao saradnici ili zaposleni u kompaniji, čak i ako nisu rezidenti Italije". Ovaj zakon je uveden na osnovu člana 27. Zakona o imigraciji.

Postoji i finansijska prepreka za dobijanje ove vize, koja se odnosi na troškove italijanske zdravstvene zaštite. Kandidati moraju biti slobodni ili na platnom spisku kompanije, a njihova godišnja plata mora biti najmanje 28.000 evra (nešto više od 30.000 dolara), ali što je najvažnije, zakon ne zahteva da novac mora da dolazi od rada na daljinu (može iz bilo kog izvora prihoda ).

Potrebna dokumentacija

Kandidati takođe moraju imati diplomu fakulteta (minimum tri godine) ili profesionalnu licencu za svoj posao ili biti u stanju da pokažu dokumentaciju o značajnom iskustvu. Takođe moraju biti u stanju da dokažu da imaju šest meseci radnog iskustva u oblasti u kojoj žele da rade na daljinu.

Takođe bi trebalo da imaju dokaz o mogućem smeštaju u Italiji i dokaz o zdravstvenom osiguranju u zemlji, bilo privatno ili putem registracije kod Nacionalne zdravstvene službe Italije po ceni od 2.000 evra godišnje. Članovi porodice takođe potencijalno mogu da dođu, ali po diskrecionom pravu lokalne policije, a svako ko je osuđen za krivično delo u proteklih pet godina biće automatski diskvalifikovan iz procesa prijave.

Ako ste zainteresovani, biće najpre potrebno da se prijavite u lokalnom italijanskom konzulatu - pre nego što stignete u Italiju - i ova prijava važiće godinu dana (iako je možete produžiti jednom). Kada stignete u Italiju, imaćete osam dana da podnesete zahtev za boravišnu dozvolu, poznatu i kao permesso di soggiorno. Frilenseri bi takođe trebalo da se prijave za italijanski PDV broj i treba da traže savet o tome kako najbolje platiti lokalne poreze.

Italija se sada pridružuje Japanu na listi zemalja koje nude digitalne nomadske vize u pokušaju da podstaknu ekonomski razvoj privlačenjem stranih radnika sa visokim prihodima - Japan je otvorio vrata digitalnim nomadima koji zarađuju više od 63.000 dolara godišnje, uz dokaz o svom privatnom zdravlju osiguranje tokom jednogodišnjeg boravka.

Hrvatska na drugom mestu

Nedavni članak o Timeout-u rangirao je zemlje EU na osnovu toga koliko je lako podneti zahtev i dobiti vizu za digitalne nomade. Rumunija je na prvom mestu po lakoći procesa (zahteva minimalnu mesečnu platu od 4.000 dolara i ima vreme za odgovor od samo dve nedelje na mreži). Hrvatska je zauzela drugo mesto, sa zahtevom za minimalnu mesečnu platu od nešto više od 2.500 dolara pored stambenih uslova.

Španija je u sredini liste - morate se lično prijaviti u španskoj ambasadi, a čekanje može da potraje između 15 i 45 dana za odgovor, ali minimalna mesečna plata je relativno niska - 2.300 dolara.

Čini se da je mediteransko ostrvo Kipar jedno od najtežih mesta za dobijanje vize, jer prvo morate biti u zemlji, što može zahtevati turističku vizu. Minimalna mesečna plata je 3.800 dolara, a takođe ćete morati da podnesete testove krvi i rendgenske snimke grudnog koša kako biste pokazali da nemate hepatitis B, C, tuberkulozu ili HIV.

Andora, Crna Gora i Letonija planiraju da uskoro pokrenu slične programe, a iako Nemačka nema program za digitalne nomade, nudi nešto što se zove Freelancer viza, koja važi samo tri meseca, ali se pod određenim uslovima može pretvoriti u tri meseca boravišne dozvole godine.

Podeli: