Čovek koji je razbesneo Erdogana – zbog njega proterao 10 ambasadora

"Dao sam potrebne naredbe i rekao našem ministarstvu spoljnih poslova da se brzo pobrine za proglašenje 10 ambasadora nepoželjnim osobama."

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

11:27

Čovek koji je razbesneo Erdogana – zbog njega proterao 10 ambasadora
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ovo u subotu, na iznenađenje mnogih u zemlji.

Turski predsednik se razbesneo kad je grupa od deset ambasadora – Kanade, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske i Novog Zelanda – prošlog ponedeljka objavila zahtev da se iz zatvora pusti Osman Kavala.

I to po hitnom postupku.

Nakon toga su pozvani na raport u Ministarstvo spoljnih poslova, ali nisu želeli da promene mišljenje.

Nastavili su prigovorima na turski pravosudni sistem.

To je primoralo Erdogana da lično interveniše. On je optužio ambasadore da su drski.

Agencija Anadolu prenela je Erdoganove reči:

"Ambasadori koji traže da se Kavala pusti na slobodu treba ili da razumeju Tursku ili da odu. Ovo nije neka plemenska zajednica. Ovo je Turska”.

A sve ovo se desilo zbog jednog čoveka – Osmana Kavale. Famozni Gezi park

Osman Kavala je u Turskoj vrlo kontroverzna ličnost.

Reč je o poslovnom čoveku koji ne podržava turskog predsednika.

Bio je jedan od organizatora protesta zbog najavljene gradnje u Gezi parku u Istanbulu koju je podržavao Erdogan.

Zbog toga je završio u zatvoru. A onda je optužen da je učestvovao u propalom puču protiv predsednika u leto 2016. godine.

Ipak mnogi nisu za to da Kavala bude u zatvoru, čak i deo ljudi iz vladajuće stranke smatra da mu nije mesto u zatvoru.

Ali Erdogan misli drugačije.

"Od jutra do večeri ponavljaju ambasadori: Kavala, Kavala … Ali taj o kom pričate, Kavala, on je Sorosov agent u Turskoj.”

O Džordžu Sorosu svako ima pravo da misli šta želi, ali teško da je baš on odgovoran za probleme sa kojima se Turska susreće. I da u Turskoj ima agenturu.

Priča ima i drugu stranu. Upravo je Erdogan bio jedini turski političar koji se susreo sa Sorosom i 2003. godine tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i rekao mu da oni, nova vlada kojoj je bio na čelu, predstavljaju “otvoreno društvo u Turskoj” i tražio njegovu podršku.

Soros je tada pomogao u formiranju lobističke grupe koja je lobirala za novu tursku vladu u glavnim gradovima EU.

Sve se raspalo prelomne 2013. godine kad je Istanbul, u kojem je Erdogan bio gradonačelnik, prvi put rekao „ne“.

Bio je to težak trenutak za Erdogana, jer su se počele odmotavati priče o korupciji u koju je upetljana njegova porodica.

Tada je optužio Kavalu i Sorosa da potpiruju proteste. Konačno, 2018. godine Otvoreno društvo prekinulo je rad u Turskoj nakon niza optužbi.

Razlog je, kako je Fehim Tastekin objasnio za uticajni Monitor, devijacija turske vladajuće politike od strane vrednosti koje zagovara Otvoreno društvo.

Koje je nastavilo da podržava te vrednosti i postalo trn u oku Erdoganu.

On je tako našao krivca za većinu nedaća koje ne može prebaciti na Fetulaha Gulena, s kojim je takođe bio u dobrim odnosima a kojeg sada optužuje da je orkestrirao puč. Lira u slobodnom padu

Bes vladara Turske može imati veze i s novim padom vrednosti lire nakon što je, po njegovom nalogu, Centralna banka snizila kamate iako je inflacija visoka, na 19%. Erdogan ne prihvata tezu da se inflacija suzbija podizanjem kamatnih stopa.

Dodajmo tome i da je globalni nadzornik državnih finansija FATF objavio u četvrtak da je Turska na “sivoj listi” jer nije potvrdila odgovornost u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Sad je i jasnije zašto je Erdogan morao napasti Sorosa.
Shutterstock/Por Frederic Legrand - COMEO
I Orban napada Sorosa da želi da ga sruši

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u subotu Brisel i Vašington da se upliću u mađarsku politiku i pozvao svoje pristalice da odbrane postignuća njegove vlade.

Orban je desetinama hiljada svojih pristalica u središtu Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soros žele da na izborima pobede "njihovi ljudi", odnosno ujedinjena leva opozicija i pritom daju svoj novac, medije i društvene mreže.

"No, nije važno što žele u Briselu, Vašingtonu i u medijima kojima se upravlja iz inostranstva. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini", izjavio je Orban.

Skup je održao i Peter Marku Zej, lider opozicije koji će se suprotstaviti mađarskom premijeru.

Najavio je da će izraditi nacrt novoga ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti evro i štititi slobodu medija.

"Režim je postao moralno neodrživ... zamah koji sada imamo odvešće nas na izbore u aprilu 2022", izjavio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: