Pred talibanima uglavnom beže muškarci; zašto?

Među Avganistancima koji beže pred talibanima, ako je sudeći po snimcima sa aerodroma, uglavnom nema žena, dece ili starijih. Većinom su to muškarci.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2021.

18:46

Pred talibanima uglavnom beže muškarci; zašto?
Tanjug/Verified UGC via AP

Juče su se medijima i društvenim mrežama proširili snimci i fotografije nastale na aerodromu u Kabulu, koje prikazuju ljude koji žele da pobegnu pred talibanima. Na tim snimcima uglavnom nema žena. Gde su one?

Vedran Obućina, hrvatski politikolog specijalizovan za Bliski istok i studije odnosa politike i religije objasnio je za "Index" da je to posledica ucena koje talibani imaju za mlade muškarce.

"Da, postoji taj fenomen kad mladi, neoženjeni ljudi idu i beže prema zapadu ili gde god, neki u Indiju, Pakistan... To su oni koje je familija poslala da se spasu i da u nekom trenutku budu spremni finansijski pomoći. Što se tiče žena ili starijih ljudi, njima ne preti toliko opasnost po život, njima je ugrožena sloboda, ali ne i život u tolikoj meri", rekao je Obućina.

"Žene mogu biti zatvorene ili ne bi smele da izlaze napolje, ali mladići su ti koji bivaju ucenjivani. Dakle, ako ne žele da pristupe talibanskim borbenim formacijama, pretila bi im smrt. To je čest slučaj", dodaje.

Kaže da je to posebno izraženo kod imućnijih porodica.

"Ti mladići dobiju pisma od talibana da im se priključe, a ako neće, njihov život je na kocki, dakle pokušaće da ih ubiju. Lično znam za slučajeve jer sam prevodio za sud u Hrvatskoj, video sam dokumente koji su potpisani od strane talibana. To je pravi dokument, oni imaju čak pečate. I tu piše da će ubiti te mladiće ako im ne pristupe. Zato puno mladića beži, jer alternativa je da se priključe talibanima. Ali, sad će to morati da učini puno njih kako bi se spasili", objasnio je.

Teza da su među migrantima i onima koji beže od sukoba samo muškarci kojima je cilj da u Evropi iskorene hrišćanstvo često se čuje u Europi, pa i u Hrvatskoj.

"Demografske promene su samo stvar imigracijske politike i odluka koje su donele evropske vlade. Nisam baš video da ti migranti nešto diktiraju, da osnivaju stranke ili za nešto lobiraju", zaključio je politikolog Vedran Obućina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: